Mobiel met Bittrex app met als witte achtergrond Bittrex naam en logo

Bittrex, hoe betrouwbaar en veilig is deze exchange? Uitgebreide uitleg voor beginners.

Begin 2021 zijn er ruim 4000 verschillende cryptomunten op de markt te koop. Sommige zijn bekend en populair, zoals Bitcoin en Ethereum. Andere munten zijn daarentegen vrij onbekend en brengen hun dagen door aan de onderkant van de crypto maatschappij, en leiden een obscuur bestaan.

Toch willen al deze munten voor het voetlicht verschijnen zodat ze gekocht en verhandeld kunnen worden. Wij als deelnemers aan de cryptowereld willen ook toegang tot zo veel mogelijk cryptomunten, zodat we ze kunnen kopen en er vervolgens mee investeren. Dit kan in de vorm van staken of gewoon, simpel hodlen (hodlen is het op lange termijn vasthouden van munten, en erop speculeren dat de koers omhooggaat).

De plaats waar de cryptomunten en de kopers en handelaars elkaar ontmoeten is op een crypto beurs of exchange.

Ook hier zijn er honderden van en diverse exchanges zijn al uitvoerig door ons beschreven. Een paar bekende beurzen zijn Bitvavo, handig voor Nederlanders en Belgen, Binance, de grootste op dit moment, eToro of Coinbase, om er maar een paar te noemen. Maar daar gaan we het vandaag niet over hebben, we gaan het echter wel hebben over Bittrex

Een bekende beurs die al een tijdje meedraait, solide en gedegen lijkt het wel. Dat gaan we nu uitzoeken.

Hieronder kun je alvast een video bekijken met uitleg over Bittrex.

Bekijk snel

Wat is Bittrex?

Bittrex of 'Trex' is een crypto beurs of exchange. Het werd opgericht door Bill Shihara, Richie Lai, Rami Kawach en Ryan Hentz in 2014 in Seattle, Verenigde Staten van Amerika.

Intussen hebben ze kantoren in Malta, Liechtenstein en Bermuda.

De oprichters hebben gezamenlijk meer dan 50 jaar ervaring in beveiliging en ontwikkeling voor bedrijven als Microsoft, Amazon, Qualys en Blackberry. Al deze beveiligingskennis hebben ze in Bittrex gestoken, en dat is een van de redenen waarom ze een van de veiligste exchanges op dit moment zijn. Tot op de dag van vandaag zijn ze nog niet gehackt. Als je onze lijst van gehackte exchanges bekijkt, is dat best wel iets om trots op te zijn, omdat ze al sinds 2014 meelopen.

Image
Computer tab bladen geopend op de Bittrex paginas
dennizn/Shutterstock

In 2019 heeft Bittrex zijn platform opgewaardeerd en het werd tot 20 keer sneller en schaalbaarder. Op deze manier kwam er ondersteuning van nieuwe functies en werden upgrades mogelijk gemaakt, zoals USD- en EUR-markten. Bovendien werd ook een nieuwe tak van hun beurs gelanceerd, Bittrex Global, die is gevestigd in Liechtenstein.

De beurs exploiteert nu twee afzonderlijke platforms die liquiditeit delen. De kernbeurs van Bittrex richt zich op het bedienen van het Amerikaanse cryptocurrency-ecosysteem, terwijl Bittrex Global is gericht op de internationale crypto handel.

De bruikbaarheid van Bittrex is enigszins anders voor de Amerikaanse en internationale klanten. Het belangrijkste verschil hier is dat de Amerikaanse versie van de beurs minder activa vermeldt in vergelijking met zijn internationale tegenhanger.

Er worden 220 verschillende cryptomunten aangeboden, dus het handelsaanbod is groot.

Als gevolg hiervan is Bittrex wel beschikbaar voor crypto liefhebbers van over de hele wereld. Er is echter een uitzondering voor inwoners en burgers van Noord-Korea, Iran, de Krim-regio, Syrië, Cuba en specifieke personen die op een zwarte lijst beland zijn van de Amerikaanse federale overheid.

Eind 2020 kreeg Bittrex Global ook een Class F Digital Assets Business Act licence van de Bermuda Monetary Authority.  

Tot begin 2021 was het een crypto-to-crypto exchange, maar intussen kun je ook met fiat geld crypto kopen. Het is een relatieve eenvoudige exchange om te gebruiken, maar toch zal een nieuwkomer in de cryptowereld waarschijnlijk een beetje overweldigd zijn door het platform.

Is Bittrex veilig?

Bittrex wordt erkend als een van de veiligere exchanges. Dat heeft verschillende redenen en die gaan we dan ook bekijken.

De oprichters van Trex hebben ruime ervaring in cyberbeveiliging. Deze kennis en ervaring hebben ze vol ingezet tijdens het opzetten en onderhouden van hun platform. Dit is ook een van de redenen waarom ze nog niet gehackt zijn. Zeker als je bekijkt hoe lucratief het is voor hackers om crypto exchanges te hacken, geeft dat vertrouwen in deze beurs. Zie als voorbeeld onze blog over de Lazarus groep, die diverse crypto exchanges gehackt hebben. Het is echter nog steeds geen garantie dat ze nooit gehackt zullen of kunnen worden.

De beveiliging wordt bereikt door verschillende manieren.

Offline cold wallets

Ten eerste wordt ongeveer 80-90% van alle tokens opgeslagen in offline cold wallets, dus zelfs als het platform aangevallen zou worden, blijven de meeste fondsen buiten bereik. Hoewel deze lage liquiditeit kan leiden tot langzamere transacties voor gebruikers die grote hoeveelheden cryptovaluta verhandelen, is het een veiligheidsmaatregel die door de meeste Bittrex gebruikers wordt verwelkomd.

2FA

Ten tweede vertrouwt Bittrex sterk op tweefactorauthenticatie of 2FA via software zoals Google Authenticator of Authy. Deze apps genereren willekeurige wachtwoorden van zes cijfers die maar dertig seconden geldig zijn. 2FA-wachtwoorden zijn vereist voor alle opnames en voor het gebruik van de Bittrex API om accounts te koppelen aan de verschillende handelsapps.

Als extra beveiligingsfuncties wordt er bij elke keer dat je inlogt een mail verzonden naar je geregistreerde e-mailadres en moet je na het inloggen minimaal twee minuten wachten voordat je opnames kunt maken.

KYC

Voor je Bittrex Global account is ook een KYC (know your customer) verificatie nodig. Er wordt ook gebruikgemaakt van Jumio, een programma dat gespecialiseerd is in identiteitsverificatie.

Schaalbaar elastisch computergebruik

Verder gebruiken ze een op maat gemaakte trading machine op basis van wat bekend staat als schaalbare elastische computergebruik (scalable elastic computing). Deze zorgt ervoor dat het platform zichzelf kan aanpassen aan de behoeften van de gebruiker en een snelle, veilige handelsomgeving kan onderhouden.

Om het makkelijk uit te leggen, het schaalbare elastische computergebruik betekent dat het platform transacties kan verwerken zodra ze plaatsvinden omdat het systeem is ontworpen om met verhoogde werkdruk om te gaan. Bittrex biedt een snelle service, zelfs als het druk is.

Image
Logo en naam van Bittrex
Sharaf Maksumov/Shutterstock

SSL-codering

Bovendien maakt Bittrex gebruik van volledige SSL-codering van hun domein, wat betekent dat alle gegevens die je naar de exchange verzendt, veilig zijn. Zoals met bijna alle beurzen, maakt het tweefactorauthenticatie mogelijk, waardoor gebruikers veilig kunnen inloggen op hun accounts via Google Authenticator. Het staat ook de volgende twee soorten witte lijsten toe:

IP-whitelisting:

Door specifieke IP-adressen op de witte lijst te zetten, kun je als gebruiker Bittrex opdracht geven om alleen accountactiviteit te autoriseren die afkomstig zijn van deze adressen.

Wallet-whitelisting:

Hiermee sta je geldopnames alleen toe voor gespecificeerde crypto-wallets.

Cross-chain recovery

Een ander essentieel kenmerk is de cross-chain recovery-service van Bittrex. Voor elke storting met cryptomunten met een waarde van meer dan 5.000 US-dollar (op het moment van storting), zal de exchange het geld terugvorderen als ze per ongeluk zijn overgeboekt naar een portemonnee met het verkeerde munttype.

Als iemand bijvoorbeeld per ongeluk één Bitcoin in een Bitcoin Cash wallet stort, zal Bittrex deze voor hem terugvorderen zolang het verzoek binnen zeven dagen na de storting wordt verzonden. De beurs zal echter 0,1 BTC in rekening brengen voor elke terugvordering van elke cryptocurrency die het op het handelsplatform vermeldt.

Bittrex biedt ook een 24/7 over 365 dagen klantenservice. Door de grote hoeveelheid van gebruikers kan hulp soms echter lang duren. Dit is een van de zwakkere punten van deze beurs dat vaak ter sprake schijnt te komen.

Over het algemeen ziet het er echter naar uit dat Bittrex een goede job doet om veilig te zijn en te blijven. Hierbij is het wel handig om op te merken dat je niet de private keys van je Bittrex wallet krijgt, dus je hebt niet de volledige controle over de veiligheid van je cryptomunten die je op Bittrex hebt staan. Dit is niet een exclusief probleem van Bittrex, maar van elke exchange. Het is daarom een goed plan om je cryptomunten nooit te lang op een beurs te laten staan, maar om ze op een online wallet zoals MetaMask te zetten of op je hardware wallet.

Is Bittrex betrouwbaar?

Bittrex streeft naar het juiste evenwicht tussen het bieden van de best mogelijke beveiliging en het nemen van zo min mogelijk persoonlijke informatie van zijn gebruikers. Ze doen dit onder andere door de identificatie service van Jumio te gebruiken. Hierbij heb je alleen je naam, adres en geboortedatum nodig. Jumio kan de verstrekte informatie verifiëren en kan in 200 landen gebruikt worden. 

Met deze vorm van verificatie op de Bittrex beurs zit je op het laagste beveiligingsniveau en mag je maar maximaal 3 Bitcoins per dag opnemen. Menigeen van ons zou daar al lang blij mee zijn!

Voor het volgende niveau heb je dan een KYC-verificatie nodig. Hierbij zijn scans van je paspoort of een ander officieel identiteitsbewijs nodig, plus een selfie met het gebruikte identiteitsbewijs. Zover bekend, is er tot nu toe geen misbruik gemaakt door Bittrex van de verstrekte informatie.

Als dit je vraag beantwoordt of Bittrex betrouwbaar is, dan kunnen we nu gaan kijken hoe je dan bij deze beurs een account kunt aanmaken.

Hoe kun je een account aanmaken bij Bittrex?

We gaan stap voor stap door de procedure om een account aan te maken bij Bittrex.

Als allereerste ga je naar hun website en in het rechterboven hoekje zien we de woordjes 'sign up', daar gaan we op klikken.

Image
Sign up bij Bittrex
Screenshot van Bittrex

Als dit je persoonlijke account wordt, dan is de eerste stap al voor je gezet, want het vakje 'personal' is al aangevinkt. Vul je e-mailadres in, maak een goed en veilig wachtwoord aan en als je een referral code hebt, kun je die ook kwijt op deze pagina. Dan kun je nu op 'create account' klikken, een blauwe knop links beneden op de pagina.

Je bent nu al bij de volgende stap aangekomen, je e-mailadres verifiëren.

Image
E-mail adres registreren
Screenshot van Bittrex

Er is een verificatie e-mail naar je toe gestuurd. Kijk in je e-mail folder en zoek een e-mail van Bittrex Global met de onderwerpregel 'Bittrex Global Account Verification'.

Image
Verificatie e-mail in je e-mail box
Screenshot van Bittrex

Open deze e-mail en klik op de blauwe knop "Verify email". Dit zou je terug moeten brengen naar de Bittrex Global-site, zodat je door kunt gaan met het proces voor identiteitsverificatie (KYC).

Je bent nu op de 'Terms of Service' pagina aangekomen waar je twee blokjes moet aanvinken.  Zodra je dat gedaan hebt, klik je op de grote blauwe knop waar 'Continue' opstaat.

Image
Bittrex Terms of Service
Screenshot van Bittrex

Je bent nu aanbeland op de 'Basic Profile Info' pagina. Hier vul je gewoon alle info in waarnaar gevraagd wordt. Daat staan geen gekke dingen bij, alleen het land waar je woont, je adres, geboortedatum en nationaliteit.

Als je dit allemaal hebt ingevuld klik dan rechts beneden op de grote blauwe knop 'Continue'.

Image
Basic Profile Info pagina tijdens Bittrex registratie
Screenshot van Bittrex

Nu ben je op de pagina beland waar naar een kopie van je paspoort of ander identiteitsbewijs gevraagd wordt. Dit document kun je fotograferen en uploaden, of als je al een kopie gescand hebt, kun je het direct van je computer, laptop of mobiel uploaden.  Eerst moet je invoeren van welk land je paspoort zal zijn. 

Image
Van welk land is je paspoort tijdens op Bittrex registratie proces
Screenshot van Bittrex

Daarna kies je welk document je wilt gebruiken, paspoort, rijbewijs, of wat ook maar geldig is voor het land waar je de documenten van hebt.

Image
Land van je paspoort uitgave
Screenshot van Bittrex

Zorg dat alles goed leesbaar is en kijk ook of je document nog geldig is. Dan kun je het nu uploaden. Als je het via je mobiel wilt doen, is er een extra knop, en als je op die knop klikt, verschijnt er een QR-code, zodat je op je mobiel verder kunt gaan.

Image
Optie om je mobiel te gebruiken tijdens de Bittrex registratie
Screenshot van Bittrex

Dan zijn we nu aangekomen op de pagina waar je een selfie moet nemen. Het is altijd een beetje gefrutsel met de camera van je computer, dus het kan zijn dat je dit twee of drie keer moet doen voordat je foto goedgekeurd wordt door de software van het KYC-programma.

Er wordt gevraagd of de camera gebruikt kan worden, dus bevestig dat door op het knopje te drukken. Daarna zie je het ovaal, zoals beneden op de foto, en klik op het vakje "I'm ready". Het makkelijkst gaat dit op Chrome.

Image
Maak een selfie
Screenshot van Bittrex

Dit duurt ongeveer 5-10 minuten, dus kun je even iets anders doen. Daarna kun je de webpagina verversen en hoor je of het gelukt is of niet. Zo ja, happy days!  Je kunt aan de slag en gaan handelen op de Bittrex beurs. Zo niet, dan zul je helaas zolang moeten blijven prutsen en proberen totdat je foto geaccepteerd wordt.

Image
Verifying your ID
Screenshot van Bittrex

Je hebt nu het groene licht gekregen, en je hoeft nu alleen nog maar een beetje geld op je rekening bij Bittrex te zetten en je kunt beginnen met handelen!

Image
Registratie proces is beendigd
Screenshot van Bittrex

Hoe kun je geld storten en opnemen?

Er zijn vrij eenvoudige werkwijzes om geld te storten of op te nemen op Bittrex. Hieronder worden ze kort beschreven.

Geld storten

Om geld op een bestaande Bittrex-account te storten, kun je het overboeken vanuit een bestaande crypto-wallet of een fiat-storting doen. De beurs ondersteunt twee soorten fiat-stortingen:

 • Met een bankkaart (alleen VISA)
 • Een bankoverschrijving gebruiken (normaal of SEPA)

Bovendien heb je een "geverifieerd" account nodig, waarvoor je een geldig identiteitsbewijs (bijv. je paspoort), een kopie van een recente rekening of een afschrift en een recente selfie moet scannen.

Voor stortingen in USD of EUR moet je je account verifiëren en je bankrekening op de witte lijst zetten door een verzoek in te dienen via de klantenservice van Bittrex. Dit kan enkele werkdagen duren en het duurt dan meestal ook nog eens enkele werkdagen voordat stortingen via je overboekingen zijn bijgeschreven. De stortingskosten variëren meestal op basis van je bankkosten. Het minimale stortingsbedrag is 50 US-dollar, terwijl er geen maximale limiet is voor hoeveel geld je kunt storten.

Stortingen met een bankkaart zijn veel sneller, maar het kost je 3% extra boven op het stortingsbedrag per transactie.

Geld opnemen

Als het gaat om het opnemen van geld of activa, kun je zowel fiat- als crypto-activa opnemen. De opnamekosten voor cryptovaluta variëren afhankelijk van de geselecteerde munt, maar zijn vrij minimaal.

Voor fiat opnames heb je een geverifieerde bankrekening nodig die aan je Bittrex-account is gekoppeld. Een fiat-opname rechtstreeks naar je bankrekening kan tot 10 dagen duren. 

Het minimale opnamebedrag is 50 US-dollar of het equivalent daarvan. Bittrex brengt geen kosten in rekening voor fiat-opnames maar er kunnen echter extra kosten in rekening worden gebracht door je bank, dus neem vooraf contact op met je bank.

Wat zijn de voor- en nadelen van Bittrex?

Er zijn diverse voordelen bij het gebruiken van Bittrex, maar helaas zijn er ook een paar nadelen. Hieronder zetten we ze op een rijtje voor je.

Voordelen

 • Hun diensten zijn veilig en de fondsen lijken beschermd tegen bijna alle soorten bedreigingen. Tot op dit moment is de exchange niet gehackt.
 • Ze bieden een groot aanbod aan crypto en fiat valuta.
 • De kosten op Bittrex zijn niet per se de goedkoopste, maar ze hanteren wel een vast percentage van 0.25% per transactie. Dit maakt het zeker voor crypto beginners overzichtelijk, omdat ze precies kunnen uitrekenen wat hun kosten zullen zijn.
 • Het platform kan transacties verwerken zodra ze plaatsvinden door hun elastische computergebruik (elastic computing).

Nadelen

 • Hoe snel en veilig hun platform ook is, er is nogal veel ophef over de customer supportafdeling van Bittrex. Lange wachttijden en weinig reactie van de beurs.
 • Margin trading wordt niet aangeboden.
 • Het is nogal omslachtig voordat je met fiat valuta kunt gaan handelen.
 • Het identiteits-verificatie en KYC-proces kan mensen afschrikken. Ze zijn echter niet de enige beurs met deze opzet.
 • Er is een klein percentage van gebruikers die door Bittrex voor uiteenlopende redenen geen toegang tot hun rekening krijgen. Dit heeft voor veel ophef gezorgd door getroffen gebruikers die zeggen dat ze zonder goede beweegredenen de toegang geweigerd wordt tot hun account.
Image
Mobiel met Bittrex naam en logo op het scherm
Piotr Swat/Shutterstock

Conclusie

Bittrex is een bekende exchange die zich langer op de crypto markt beweegt. Ze leggen veel nadruk op veiligheid, onder andere door de beveiligingsachtergrond en kennis van de oprichters van deze beurs. Ze bieden bovendien veel verschillende cryptomunten aan op hun handelsplatform.

Ze bieden dan wel geen margin trading, maar als je op zoek bent naar een fiat naar crypto beurs met een ruime keuze aan altcoins, lijkt Bittrex een betrouwbare keuze.

Nu je weet hoe je deze beurs moet gebruiken, ben je er klaar voor om Bittrex eens te proberen? We horen graag wat je ervan vindt op onze AllesOverCrypto Facebookgroep. Zie je daar!

Coverfoto door Grey82/Shutterstock


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis online crypto training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 
Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.