Tekening van blockchain met NFT's van kunst en muziek

Wat betekenen NFT's voor de muziekindustrie?

In 1962 werd het cassettebandje ontwikkeld en in 1963 kwam het op de markt. Behoorlijk revolutionair in zijn tijd en ik heb diverse bandjes grijs gedraaid. Het grote mysterie is: waarom heb je een potlood nodig bij een cassettebandje? Zoals hier beneden op de foto te zien is.

Image
Cassettetape met potlood
Pingun/Shutterstock

Als je bandje werd opgegeten door de cassettespeler kon je met een potlood de tape weer zo goed als het kon terug in de cassette rollen.

In 1979 werd de compact disc of CD uitgevonden, die in 1982 op de markt kwam.

Daarna gaat het snel als in juni 1999 Napster op de markt komt en het begin inluidt van het digitale downloaden van muziek. Spotify komt precies 10 jaar later op de markt. In februari 2005 begint YouTube, opgericht door drie voormalige PayPal werknemers. Anderhalf jaar later wordt YouTube al voor 1.65 miljard US-dollar verkocht aan Google.

Langzaamaan beginnen meer digitale providers aan de ene kant en artiesten, wel of niet samen met hun platenlabels, aan de andere kant zich in deze markt te bewegen.

Het digitale downloaden heeft zijn voor- en nadelen voor de artiest. Aan de ene kant kan je naamsbekendheid snel groeien, maar aan de andere kant gaat dit vaak gepaard met het inleveren van royalty's.

Het lijkt alsof we nu aan de volgende kruising voor de muziekbranche staan, en wel met de invoering én de hype rond de NFT's. We gaan in deze blog bekijken wat de NFT's of non-fungible tokens voor de muziekindustrie betekenen.

Tijd om je headphone met je favoriete muziek in te pluggen en op te zetten, zodat je er helemaal klaar voor bent om dit artikel te lezen.

Coverfoto door Filmhouse/Shutterstock

Bekijk snel

Wat zijn NFT's?

NFT betekent non-fungible token. Dan weet je waarschijnlijk nog steeds niet veel meer. Het woord fungible betekent inwisselbaar. Je kunt een voorwerp vervangen met iets wat precies hetzelfde is. Een makkelijk voorbeeld is een flesje Spa blauw. Het maakt in principe niet uit uit welk flesje je drinkt, ze zijn allemaal hetzelfde. Of een briefje van 10 euro. Maakt niet uit waar het briefje vandaan komt, het heeft overal dezelfde waarde en als je nadat je een briefje van 100 gewisseld hebt, en er tien van 10 terugkrijgt, zijn ze allemaal identiek. Het maakt niet uit met welk briefje je het flesje Spa blauw betaalt.

Een non-fungible voorwerp is dus het tegenovergestelde. Het is uniek. Er is er maar ééntje van te krijgen. Dus een NFT of non-fungible token is een unieke digitale token. Deze NFT kan een foto zijn (denk aan sporters) of kunst, maar dus ook muziek. Een NFT heeft daarom ook een hoge verzamelwaarde.

Image
Tekening van NFT's in een blockchain omgeving
HollyHarry/Shutterstock

Wat beteken NFT's voor de muziekindustrie?

Voor de muziekbranche betekent een NFT dat je het een beetje kunt vergelijken met een zeer gelimiteerde oplage van een vinylplaat. Een NFT is echter onverwoestbaar en van een NFT is er maar één speciaal exemplaar dat bestaat.

Je kunt er dan unieke functies bij inbouwen, die je eenvoudig zelf kunt aanpassen en voor je eigen prijs kunt verkopen. Dergelijke ingebouwde functies kunnen zaken zijn als muziekinhoud, speciaal artwork, zeldzame afbeeldingen of digitale gegevensbestanden, uitgevers contracten, rechten voor het synchroniseren van advertenties en meer. Het is dus echt jouw kunst, jouw wereld, jouw regels, jouw keuze van waarde.

Om op het onverwoestbare karakter van een NFT terug te komen: dit komt omdat hun data op de Ethereum blockchain gespijkerd is in de vorm van een smart contract. Zoals je waarschijnlijk al weet, is Ethereum een gedecentraliseerde en populaire blockchain waar de meeste NFT's op gebouwd worden. 

Dit betekent dat je muziek en kunst niet wordt gecontroleerd door enige autoriteit, of dat nu technische CEO's of vage regeringen zijn. Het voordeel hiervan is dat je geen winst hoeft te delen met labels of streamingdiensten, die vaak geen eerlijk deel aan artiesten betalen. Alle artiesten hebben gelijke kansen om hun werk te presenteren, te delen en te waarderen.

Met slimme contracten kun je op een transparante en efficiënte manier geld of iets van waarde wisselen zonder de overheadkosten en risico's van het werken met een tussenpersoon. Daarom kan elke token niet worden vernietigd, verwijderd of gekopieerd worden. 
Je kunt echter wel een token 'burnen' of verbranden. Dit betekent dat je een bruikbare token (of een deel daarvan) naar een onbruikbaar account verzendt. Door het verbranden verwijder je effectief tokens uit de beschikbare voorraad, waardoor de relatieve schaarste toeneemt. 

In termen van hoe NFT's nu zijn hun werk doen, doen de smart contracts dienst als zelfuitvoerende contracten, of digitale contracten die in feite bestaan ​​uit computercode - waarbij gegevens en informatie worden opgeslagen in een gedecentraliseerd grootboek.

Wat het dan weer bijzonder maakt is dat alles verifieerbaar is. Dit betekent dat je de historische eigendomsgegevens, zoals digitale kunstwerken, kunt herleiden tot de oorspronkelijke maker.

Als muziekband kun je nu dus naast de gebruikelijke kanalen, je album uitbrengen via een label, op Spotify of Bandcamp en wat er tegenwoordig verder nog allemaal mogelijk is, maar dus ook als een NFT.

Als je een NFT dropt kun je dus ook in plaats van maar één kopie te minten, er bijvoorbeeld 100 of meer laten slaan. Dat is wat de band Kings of Leon in maart 2021 deed, zij hebben 6486 NFT-albums gedropt. Zij brachten als tweede band ooit een album als NFT uit. Clarian was ze nét een dag te snel af met het album ‘Whaleshark.

When You See Yourself, het achtste album van de band, is natuurlijk beschikbaar in de gebruikelijke digitale en fysieke formaten, maar fans kunnen ook een van de drie NFT's kopen. 

De eerste, te koop voor 50 US-dollars, is een speciale versie van het album, met verbeterde media (een soort van bewegende albumhoes), een digitale download en een kopie op vinyl (Yourself Golden Eye Vinyl). De tweede bevat enkele concert opties, zoals stoelen op de eerste rij voor de rest van je leven of tot de band ermee stopt. Dit is uiteraard wanneer Kings of Leon weer op tournee kan gaan. Het laatste token biedt een aantal audiovisuele kunstwerken die speciaal in opdracht zijn gemaakt, variërend in prijs van 95 tot 2,500 US-dollars. De heren haalden op deze manier 2 miljoen US-dollar op. We komen hier nog op terug.

Image
NFT geschreven met ogen achter de tekst
Iryna_Khomenko/Shutterstock

Welk voordeel heeft een artiest van een NFT?

Als artiest heb je voordeel van een NFT door een albumveiling op te zetten op platforms zoals Foundation of OpenSea, zodat je fans kunnen bieden op je NFT. Jij als muzikant of band verdient hier dus aan.  

Stel je nu voor dat je liedje een hit wordt, dan kan die ene gelukkige fan die je NFT heeft gekocht en jou heeft gesteund, delen in je succes en gebruikmaken van alle voordelen dat dit voorrecht met zich meebrengt.

Wat jij als muzikant kunt doen, is om tijdens het opzetten van het smart contract, een royalty percentage in te voeren. Elke keer als je NFT nu doorverkocht wordt door fans of verzamelaars, krijg je een percentage van de opbrengst.

NFT's bieden een ander type fan betrokkenheid dat ook potentieel een lucratieve inkomstenbron is. Als je 50.000 NFT's voor een dollar per stuk kunt verkopen, is dat 50.000 dollar boven op wat je zou kunnen verdienen aan streaming, fysieke verkoop, merchandise en concertkaartjes.

Welk voordeel heeft een fan van een NFT?

Een fan heeft als voordeel dat ze hun favoriete artiesten op een grotere, persoonlijkere en directere manier kunnen ondersteunen in vergelijking met andere diensten zoals Patreon, door de tussenpersoon te verwijderen.

Ze kunnen ook een investeerder in de kunst worden. Dus als de kunstenaar bekend wordt, dan wordt hun verzameling meer waard. Het wordt zowel een opwindende investeringsmogelijkheid als een blijk van steun.

Wat hebben muzikanten of bands tot nu gedaan?

Tot nu toe zijn er maar een beperkt aantal bekende muzikanten en bands met NFT's aan de slag gegaan. De NFT's zijn zo nieuw dat veel mogelijkheden nog onderzocht moeten worden. De muziekbranche staat letterlijk aan het begin van een eventuele revolutie en zoals al gezegd, er is nog te weinig bekend van wat er allemaal mogelijk is.

Hier volgen echter een paar voorbeelden van bekendere muzikanten en bands die er mee aan de slag zijn gegaan.

Kings of Leon

We hebben eerder al uitgelegd wat KoL gedaan heeft met hun drie verschillende NFT's. Daarbovenop hebben ze echter nog een paar interessant ideeën omgezet in NFT's. 

Image
Screenshot van de Yellowheart pagina voor King of Leon

Deze Kings of Leon NFT's konden alleen op het Yellowheart platform gekocht worden. De verkoop was gelimiteerd tot en met 21 maart 2021. Op dat moment werden alle KoL NFT's verhandelbare goederen. Elke keer dat een NFT wordt doorverkocht, houdt de blockchain dit bij en elke keer dat het werk wordt verkocht, krijgt de originele kunstenaar, Kings of Leon in dit geval, een deel van de verkoopsprijs.

Nu wordt het helemaal leuk. YellowHeart heeft ook 18 Willy Wonka-achtige gouden tickets geslagen, die allemaal dienstdoen als een echt concertticket dat wordt geleverd met een VIP-behandeling. Je krijgt een persoonlijke chauffeur naar de show, een conciërge om snacks voor je te halen, een meet-and-greet met de groep en een speciale lounge zodat je niet in de zwetende massa hoeft te staan. Na de show, wordt je auto gevuld met vier grote tassen waar elk item van de merch-stand in zit.

Zes van deze gouden tickets zullen worden geveild door de band en de andere 12 zullen worden achtergehouden voor gebruik op een toekomstige datum. Elk wordt natuurlijk geleverd met speciale Kings of Leon Art.

Omdat dit een experiment is, gaat de band alle opbrengsten van de 50 US-dollar NFT's en het duurste gouden ticket doneren aan het Crew Nation-fonds. Dit fonds is opgezet door Live Nation om roadies te helpen die door COVID zonder werk kwamen te zitten.

Grimes

De partner van Elon Musk heeft voor 6 miljoen US-dollar verschillende NFT's verkocht. Het meeste geld werd opgehaald met twee NFT's uit een serie van 10. De Aarde en Mars, die voor veel mensen beschikbaar waren, als een soort virtuele lithografie van een schilderij. Bijna 700 van deze werken (met meer vliegende engeltjes en originele muziek) werden verkocht voor 7.500 US-dollar per stuk. Dit alleen bracht al 5.18 miljoen US-dollar op.

Image
Screenshot van Grimes NFT

Het duurste stuk, een video genaamd Death of the Old, was een stuk conceptuele kunst (vliegende engeltjes, zwaarden, een mysterieus gloeiend licht) vergezeld van originele muziek die op een veiling werd verkocht voor 389.000 US-dollar.

Elk van de werken maakt deel uit van de "WarNymph" -collectie van Grimes, samen met haar broer Mac Boucher gemaakt. Grimes debuteerde met War Nymph in 2019 en gebruikte aanvankelijk de "digitale persona" / "alternatieve psyche" om haar album Miss Anthropocene te promoten. Het uiterlijk van War Nymph is in de loop van de tijd veranderd in de vaag demonische gevleugelde baby die afgelopen januari in deze NFT's te zien was, kort voordat ze haar zwangerschap bevestigde.

Dit werd verkocht op de Nifty Gateway marktplaats. Nifty Gateway zei dat een niet bekendgemaakt percentage van de verkopen van Grimes naar Carbon180 zou gaan, een non-profitorganisatie die zich richt op het verwijderen van koolstof uit de atmosfeer. De donaties zijn misschien bedoeld om een ​​van de grootste problemen aan te pakken die NFT's delen met andere blockchain-technologieën: ze zijn enorm inefficiënt in hun elektriciteitsverbruik.

3LAU

Elektronische muziekproducent 3LAU verkocht 33 NFT’s binnen 24 uur voor een totaal van 11.684.101 US-dollar. Onder andere een vinylplaat met een platina laag die inwisselbaar was voor een eigen nummer van de artiest, evenals toegang tot niet-uitgebrachte muziek en een fysieke vinylplaat.

Image
Screenshot van 3LAU's website waar zijn NFT's werden verkocht

Portugal. TheMan

De band Portugal. The man uit Oregon heeft zelfs hun eigen cryptomunt. In plaats van een fanclub te beginnen, lanceert de band hun eigen cryptocurrency, die fans kunnen uitgeven aan exclusieve muziek, video en merchandise. 

Hieronder kun je een video zien van bandleden van Portugal. The Man, die de PTM munt aankondigen.

Portugal. The Man geeft hun PTM Coin uit en distribueert deze via Rally, een op Ethereum gebaseerd sociaal token-netwerk dat merken en makers helpt hun eigen virtuele economie te runnen.

Image
Screenshot van de Rally site van Portugal. The Man, waar hun PTM crypto munt opstaat

Clarian

Clarian is een muzikant die elektronische muziek maakt en Kings of Leon met zegge en schrijve een dag voor was met het verkopen van een album als NFT. Zijn album is echter een unieke NFT, in tegenstelling tot het project en album van KoL.

Image
Screenshot van Clarian's Whaleshark NFT op OpenSea

Bij de details op de Open Sea pagina van Clarian’s NFT staat onder andere het volgende;

"Deze zeldzaamheid vertegenwoordigt niet alleen een unieke NFT, maar ook de volledige publicatierechten op het synthpopalbum 'Whale Shark', voor altijd.

De aankoop van de Whale Shark NFT is een boodschap aan de wereld dat toekomstige technologie onafhankelijke artiesten kan en zal helpen om met de tijd mee te evolueren en hun werk daar te krijgen.

Clarian heeft verklaard dat hij zal weigeren deze NFT te verkopen voor minder dan 100KUSD aan ETH.

Dit platform is een belofte. U kunt hier het copyright kopen. Bij aankoop bent u eigenaar van de publicatie van het album.

De eigenaar wordt daarom de rechtmatige eigenaar en verzorger van de muzikale inhoud om te doen wat ze willen met de muziek (of ze het voor anderen online willen streamen, licenties voor soundtracks willen geven, de muziek zelf wijzigen, de muziek een andere naam geven, de muziek remixen, de muziek vernietigen, of houd het puur voor zichzelf voor lange ritten naar het strand)."

Daft Punk, net voordat ze stopten, Deadmau5, Shawn Mendes en Linkin Park’s Mike Shinoda zijn andere muzikanten en bands die al met NFT's aan de slag zijn geweest. 

Er zijn vast ook minder bekende muzikanten en bands die ook met NFT’s bezig zijn. Als jullie in Nederland zitten, of op een andere manier met Nederland verbonden zijn, horen we het graag.

Conclusie

Het is een spannende tijd met de NFT's op dit moment. Je kunt je afvragen of de hype rond de NFTs een bubbel is die uit elkaar gaat spatten, maar de basis die door NFT's op diverse gebieden gelegd is, zal blijven doorleven. Wat we eerder gezien hebben bij het ChiliZ project en munt, waar sport en entertainment in het middelpunt staan en waar een gezonde basis is om mee door te gaan. 
Voor de muziekbranche lijken NFT's ook een blijvertje. Behalve dat we gekeken hebben naar wat NFT's betekenen voor de muziekbranche en wat een band of fan er aanheeft, wordt het pas echt interessant als we de daadwerkelijke uitvoering gaan bekijken.

Er zijn nog niet veel voorbeelden op dit moment, maar wat Kings of Leon en Clarian met hun respectievelijke NFT's hebben gedaan, zal spoedig navolging vinden. 

Net zoals wat Portugal. The Man met hun eigen cryptomunt nota bene deed! Met alle respect naar Grimes, maar dat is dan weer een stuk minder opwindend want met Elon Musk als levenspartner wordt je kunst waarschijnlijk om andere redenen gekocht. Daar schuilt ook een beetje het gevaar van de NFT's en de hype eromheen. Dat het speeltjes voor de rijken zijn.

Daarom zijn de projecten als die van Kings of Leon, Clarian en Portugal. The Man veel sympathieker.

Veel muzikanten verdienen nu ook al het grootste deel van hun inkomen door merchandise- en concertkaartjes te verkopen. NFT's bieden artiesten een goedkope manier om deze goederen en meer te verkopen, inclusief NFT-concertkaartjes voor het streamen van privéshows. Het zal dan ook wel geen toeval zijn dat de NFT's zo sterk opkomen in het Covid tijdperk. Ze bieden een alternatieve vorm van inkomen in deze tijd zonder concerten.

Ik vind het prachtig wat deze bands doen en we staan aan de wieg van iets wat heel mooi kan worden. Laat de bands maar lekker creatief aan de slag gaan, daar zijn het artiesten voor en dat doen ze uiteindelijk het beste.

Wil je meer te weten komen over dit onderwerp, dan kom gerust langs op onze AllesOverCrypto Facebookgroep. De leden van de groep en diverse AOC'ers zijn hier heel actief en je kunt er met vragen terecht of andere interessante, crypto gerelateerde discussies volgen.


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis online crypto training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.