Bitcoin bril

Wat is de beste Bitcoin wallet?

In dit artikel gaan we bekijken wat de beste crypto wallets zijn. Er is tegenwoordig een ruim aanbod, en we zullen proberen om het kaf van het koren te scheiden. Dit betekent echter ook dat we niet alle crypto wallets gaan of kunnen bespreken, dan zijn we namelijk zo een paar dagen verder.

Het is best een uitdaging om niet alleen de beste wallet te vinden, maar ook nog eens eentje die aan je specifieke wensen voldoet. Tegenwoordig zijn er ruimschoots opties beschikbaar, en zeker voor een beginner op het crypto gebied kan het best intimiderend zijn.

Je wilt niet alleen een wallet hebben die veilig is, maar er ook een uitkiezen die bij je past. Omdat ze met allerlei verschillende toeters en bellen komen, is het dus een beetje passen en meten om juist die wallet te vinden die voor jou geschikt is.

Uiteindelijk gaat het erom dat je jouw eigen Bitcoins veilig kunt opslaan. Bovendien wil je ze natuurlijk snel, gemakkelijk en als Nederlander evan belang, ook goedkoop kunnen gebruiken om over de hele wereld ermee te kunnen betalen. Het is dus belangrijk om te weten wat de voordelen en nadelen van elke wallet zijn. Het is ook van onmisbaar belang dat je begrijpt hoe elke wallet werkt die je wilt gaan gebruiken, voordat je er je munten op gaat zetten.

Voordat we beginnen, gaan we eerst echter bekijken wat een crypto wallet is en hoe hij werkt. We nemen ook de 3 verschillende soorten wallets onder de loep, en dan gaan we pas naar de 'echte' wallets kijken. Het lijkt echter handig om eerst duidelijk te maken waar we over praten, voordat we je in het diepe deel van het zwembad gooien zonder te weten of je wel kunt zwemmen.

Let's rock & roll en laten we beginnen om de diverse Bitcoin wallets te gaan bekijken. Zorg dat je er lekker bij zit, met een koffie, kopje thee of een andere versnapering.

Je kunt eerst deze video bekijken, die uitlegt wat een crypto wallet is.

Bekijk snel

Wat is een crypto wallet?

Image
Foto van een crypto wallet

Een crypto wallet is een opslagplaats in de vorm van een app, waarmee cryptocurrency-gebruikers hun digitale activa kunnen opslaan en ophalen. In principe heb je voor cryptomunten geen conventionele portemonnee nodig om je geld uit te geven, maar het is wel handig om al je munten op een plek te bewaren. Als je crypto‘s in een wallet opslaat, kun je hiermee dan transacties uitvoeren.

Deze crypto wallets zijn dus apps, die op je computer of smartphone staan. Je hebt ook de optie om een apparaat te kopen waarop een portemonnee of wallet app draait.

Het zal geen al te grote verrassing zijn dat de eerste crypto wallet geïntroduceerd werd door Satoshi Nakamato. Dat deed hij toen hij in 2009 het bitcoin-protocol voor het eerst uitbracht en tegelijkertijd blockchain aan de wereld voorstelde.

Behalve Bitcoins zijn er intussen diverse andere munten, ook wel altcoins genoemd. De diverse wallets kunnen weer een verschillend aantal munten opslaan. Voor sommige munten die je koopt, is het goed mogelijk dat je een andere, nieuwe wallet nodig hebt, omdat de wallet die je nu gebruikt, je nieuwe munt niet kan verwerken.

We hebben intussen 3 soorten wallets en die gaan we nu bekijken;

 • Single Key wallet
  Deze wallet bevat je private keys en je public keys. Deze keys of sleutels zijn cryptografisch. De public key wordt gebruikt om de 'gewone' tekst te versleutelen en om deze om te zetten in versleutelde tekst. De private key wordt door de ontvanger gebruikt om de versleutelde tekst te ontsleutelen zodat je het bericht kunt lezen. Daarom komen deze twee sleutels dus altijd in paartjes.
 • eID wallet
  sommige wallets zijn specifiek ontworpen om binnen een raamwerk te functioneren. De Europese Unie is bezig met het ontwerpen van een eIDAS-compatibel European Self-Sovereign Identity Framework (ESSIF) dat draait op de Europese Blockchain Services Infrastructure (EBSI). Deze EBSI-wallet is ontworpen om veilig informatie te verstrekken, een eID te verstrekken en 'transacties' te ondertekenen.
 • Multisig wallet
  Ook wel bekend als multisignature wallet, verplicht meerdere partijen om een ​​transactie te ondertekenen en zijn ontworpen om een ​​verhoogde beveiliging te bieden.

Hoe werkt een crypto wallet?

Image
Bitcoin met USB stick

Je kunt een crypto wallet vergelijken met je online bankrekening, maar dan voor cryptomunten. Op deze manier kun je met je crypto wallet Bitcoins en altcoins ontvangen, verzenden en beheren. De wallet maakt dan contact met de blockchain en geeft aan hoeveel cryptomunten je bezit.

Als eigenaar van een crypto wallet moet je er altijd aan denken wie toegang heeft tot je private keys. De persoon die de private keys heeft is tekenbevoegd en kan transacties afhandelen en belangrijker, afmaken. Dit is dus degene die toegang heeft tot deze munten. 

Om cryptomunten te versturen heb je alleen een adres op de blockchain nodig. Je hebt geen toegang naar de ontvangende persoon zijn wallet nodig. Het versturen is eenvoudig. Aan de andere kant echter, bij de ontvanger, daar heb je een private key nodig, en wel de private key die een paartje vormt met de key van de verzender.

3 verschillende soorten wallets

Er zijn 3 verschillende soorten wallets die hieronder vermeld staan.

 • Software wallet
  Een software wallet is een computerprogramma dat ontworpen is om je cryptocurrency te beveiligen terwijl alleen jij er toegang toe hebt. Deze software communiceert met de blockchain en als gebruiker kun je digitaal geld ontvangen, opslaan en verzenden. Je hebt wel een internet connectie nodig. Deze optie is handig voor handelaren en frequente gebruikers. Het is eenvoudig op te zetten en fondsen zijn gemakkelijk toegankelijk.Er zijn dan weer 3 verschillende software opties:
  -het web
  Met de webservice kun je online winkelinformatie, zoals aanmeldingen, wachtwoorden, verzendadressen en creditcardgegevens opslaan en beheren. Hiervoor hoef je niets te installeren op je pc.
   -je desktop app
  deze kun je downloaden en installeren op je pc. Dit wordt beschouwd als een veiligere optie dan een web wallet.
  -je smartphone app  
  Dit werkt min of meer hetzelfde als een desktop, maar is speciaal ontworpen voor je smartphone.
 • Hardware wallet
  Deze wallet is een apparaatje, een soort USB-stick, die de public en / of private keys voor cryptocurrency transacties opslaat. Met de private keys van deze wallets kun je jouw digitale portemonnees ontgrendelen. De cryptocurrency’s zelf komen nooit echt op de wallet te staan. Je hebt geen connectie tot het internet nodig met een hardware wallet. Je kunt nu je keys offline opslaan en ze zijn resistent tegen hackers. Deze wallet is vooral geschikt voor langetermijnbeleggers.
 • Paper wallet
  Een paper wallet is de uitgeprinte versie of QR-code van een private key en een public key. Zoals we nu weten, kun je met deze private key bij je bitcoins komen. Deze paper wallets hebben veel gebreken en gebruik wordt afgeraden. Het kan niet gebruikt worden om gedeeltelijk geld over te maken, maar alleen het volledige saldo in één keer. Dit gebrek heeft ertoe geleid dat veel mensen geld hebben verloren. Tegenwoordig wordt het gebruik van Paper wallets afgeraden.

De beste Bitcoin wallets

Image
Bitcoin en altcoin logos

Voor degenen die veilig in Bitcoin willen investeren, is hier dan eindelijk de lang verwachte lijst met de beste Bitcoin wallets en opslagapparaten. Sommige van deze wallets hebben meer functies dan andere, waaronder de mogelijkheid om meer cryptocurrencies op te slaan dan alleen Bitcoin, en extra beveiligingsmaatregelen.

Deze lijst is in een willekeurige orde samengesteld.

Mycelium - de beste hot wallet voor je smartphone

De Mycelium is een populaire open-source wallet en werkt alleen op je smartphone en ook alleen voor Bitcoin. Voor beginners is deze wallet misschien een beetje intimiderend. Voor ervaren crypto liefhebbers is deze wallet uitermate geschikt.  De wallet werkt ook met QR-codes. Er is hardware wallet-ondersteuning, je kunt je Bitcoin hiermee op een offline opslagapparaat bewaren terwijl je de gebruikersinterface van Mycelium nog steeds kunt gebruikt om je hoeveelheid Bitcoins te checken.

 • Soort wallet; Smartphone app (hot) combineerbaar met offline opslag (cold)
 • Aanschafkosten; Gratis
 • Combineerbaar met hardware wallet; Trezor en Ledger
 • Geïntegreerde exchange; Ja

Positief; aanpasbare transactiekosten, mogelijkheid om hard wallets te gebruiken, open-source software

Negatief; functioneert alleen op een smartphone, accepteert alleen Bitcoin, moeilijk voor beginners

Exodus - de beste hot wallet voor beginners

De Exodus is een desktop en mobiele wallet met een eenvoudige gebruikersinterface en een ingepast exchange. Erg populair vanwege de mogelijkheid om tussen ruim 100 verschillende cryptocurrencies te wisselen. Zeker voor beginners een ideale wallet met goede ondersteuning. Voor ervaren gebruikers zijn er eventueel te weinig functies. Het is closed-source en kan veiligheidsproblemen opleveren.

 • Soort wallet; Hot wallet
 • Aanschafkosten; Gratis
 • Combineerbaar met hardware wallet; Trezor 
 • Geïntegreerde exchange; Ja

Positief; ondersteunt meer dan 100 cryptocurrencies, goede customer-support, gebruiksvriendelijke interface

Negatief; closed-source software, geen 2-factor authenticatie

Trezor T - veilige hardware wallet, cold

Image
Trezor hardware wallet

Met de Trezor hardware wallet kun je digitale munten offline opslaan. Als je computer crasht heb je nog steeds je munten en voor hackers ben je ook veilig. Het T model heeft een touchscreen en wordt geleverd met een USB-Type C kabel dus je kunt hem zo op je smartphone of pc aansluiten. Dit is de eerste hardware wallet, in 2014 werd hij geïntroduceerd.

 • Soort wallet; Cold wallet
 • Aanschafkosten; €188,99
 • Geïntegreerde exchange; Ja

Positief; meer dan 1000 cryptocurrencies, wallet opslag heeft geen limiet, gebruikersvriendelijke touchscreen, open-source software
Negatief; relatief duur, niet beginners vriendelijk  

Ledger Nano S - beste prijs-kwaliteit verhouding hardware wallet, cold

Van de Ledger familie komt eerst de Nano S ter sprake. Dit is een van de eerste hardware wallets op de markt en komt in een roestvrij stalen vorm. Deze USB-achtige flashdrive kan meer dan 1500 cryptocurrencies aan. Je moderne smartphone kan daar een probleem mee hebben. Je hebt wel toegang tot de Ledger Live software. Voor beginners is deze wallet veilig en goedkoop.

 •  Soort wallet; Cold wallet
 • Aanschafkosten; €69,99
 • Geïntegreerde exchange; Nee

Positief; meer dan 1000 cryptocurrencies, toegang tot Ledger Live, open-source software, veilig, goedkoop
Negatief; geen Bluetooth

Ledger Nano X - all-round de beste hardware wallet, cold

De Ledger Nano X is volgens onze lijst op dit moment de beste hardware wallet. Je kunt via Bluetooth direct contact maken met je smartphone. Ook deze wallet kan meer dan 1500 cryptocurrencies aan en heeft toegang tot Ledger Live. Je kunt ook met de geleverde USB type-C kabel een verbinding maken met je smartphone of pc.

 • Soort wallet; Cold wallet
 • Aanschafkosten; €129,99 (samen met de Nano S voor €149,99)
 • Geïntegreerde exchange; Nee

Positief; meer dan 1000 cryptocurrencies, toegang tot Ledger Live, open-source software, Bluetooth, kan meer dan 100 apps opslaan
Negatief; Bluetooth niet perfect en potentieel onveilig, complexe configuratie  

Bitvavo – Nederlandse exchange

Als je niet zelf een wallet op wilt zetten, dan is het een goed plan om eens op de website van Bitvavo te gaan kijken. Dit is een Nederlandse exchange en ze bieden een verzekerde en beveiligde koude (cold) opslagbewaaroplossing. Voor al je bitcoins in hun beheer krijg je 1.2% rente.

De Trezor T of de Ledger Nano X kunnen gebruikt worden in combinatie met een Cryptosteel bewaaroplossing.  Dit is een onverwoestbare opslagoplossingen voor onder meer je wachtwoorden en andere gevoelige data.

Bitvavo heeft een ingebouwde bitcoin wallet en geeft je ook toegang tot wallets van andere cryptomunten. De meeste digitale valuta van hun klanten worden op cold wallets bewaard. Om ook de opname van digitale valuta's snel te kunnen verwerken, wordt een klein percentage van de Bitvavo digitale valuta’s van hun klanten op een hot wallet bewaard.  

 1. Soort wallet; Cold wallet (met een klein deel hot wallet)
 2. Aanschafkosten; gratis, eerste week tot €1000,00 gratis traden
 3. Geïntegreerde exchange; Bitvavo is een exchange, dus ja

Positief; 2-factor authenticatie optie, klantenservice en site in het Nederlands, iDeal betalen optie 
Negatief; Je kunt alleen in crypto beleggen, niet in forex of CFD's

Conclusie; Hoe kun je het beste je crypto wallet uitzoeken?

Image
Bitcoin wallet

De beste manier om je crypto wallet uit te zoeken is eigenlijk om een paar verschillende wallets zelf uit te proberen. Dit kan echter prijzig worden, en daarom hopen we dat dit lijstje helpt om je de goede kant op te sturen.

De veiligheid van de wallets is natuurlijk ontzettend belangrijk. Hoe meer beveiligingsprotocollen worden aangeboden, hoe beter het is. Het is ook een goed idee om een ​​portemonnee te kiezen die goed werkt met enkele van de grotere exchanges (beurzen), zodat je snel transacties kunt voltooien.

Maakt niet uit welke wallet je uiteindelijk gaat gebruiken, zorg ervoor dat je regelmatig back-ups maakt. Als je de toegang tot je eigen wallet verliest kan dit namelijk een dure grap worden.

Een hardware wallet is meestal het veiligste alternatief. Paper wallets worden tegenwoordig als achterhaald en onbetrouwbaar beschouwd.

Wallets zijn een volledig onderdeel in het gebruik van BTC en andere cryptocurrency’s. Ze werken ook allemaal anders, dus het is van belang dat je begrijpt hoe ze werken voordat je je geld verplaatst.

Ervaren handelaren zouden inmiddels moeten weten dat een bitcoin-wallet nodig is om in BTC te handelen. Slimme handelaren weten echter dat als het op handelen aankomt, beveiliging altijd op de eerste plaats komt!

Mooi dat was een hele maar ook leuke en interessante rit. Als je dit leest en nog steeds vragen hebt over wat nu precies de beste crypto wallet is, bezoek onze Facebook AllesOverCrypto pagina en stel daar je vragen. Onze bezoekers, maar ook leden van het AOC team zullen je vragen beantwoorden.


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis online crypto training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 
Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.