crypto projecten op polygon

Welke projecten zijn op Polygon gebouwd? Alle 49!

Polygon wordt een steeds grotere en belangrijkere blockchain. Dit komt voornamelijk doordat de blockchain ontzettend schaalbaar is, ondersteuning biedt voor smart contracts, en goed kan samenwerken met de blockchain van Ethereum (ETH). Het maakt namelijk gebruik van vrijwel dezelfde technieken en protocollen.

Dit heeft ervoor gezorgd dat steeds meer ontwikkelaars een applicatie op Polygon zijn gaan bouwen. Hierdoor ontstonden er applicaties die zowel op Ethereum als Polygon draaien, en ontzettend goed met elkaar kunnen samenwerken.

Natuurlijk draaien er op dit moment nog niet zoveel applicaties op Polygon als op de blockchain van Ethereum. Dit komt voornamelijk doordat Polygon een blockchain is die veel nieuwer is dan Ethereum. Toch zien we het aantal applicaties steeds groter worden.

In dit artikel vertellen we je kort wat Polygon is, en vertellen daarna meer over alle applicaties die op de blockchain van Polygon draaien.

Bekijk snel

Wat is Polygon?

De kans is groot dat je ooit van Matic Network hebt gehoord. Dit is de naam die Polygon tot 9 februari 2021 nog had, toen het team achter dit project besloot om van naam te veranderen. Dit is ook de reden dat het token van Polygon op dit moment nog steeds MATIC heet.

Polygon is een blockchain die vergelijkbaar is met Ethereum. De blockchain biedt namelijk ondersteuning voor smart contracts, waardoor ontwikkelaars de mogelijkheid hebben een applicatie en cryptocurrency te ontwikkelen op de blockchain van Polygon. 

Toch wordt Polygon door veel mensen gezien als een ecosysteem, in plaats van alleen een blockchain. Dit komt doordat Polygon een framework heeft ontwikkeld waarmee iedereen makkelijk en snel een eigen blockchain-omgeving op kan zetten.

Binnen deze omgeving kunnen ze vervolgens zelf regels bepalen, waardoor ontwikkelaars veel kanten op kunnen met hun applicatie en/of cryptocurrency.

Belangrijkste kenmerken van Polygon

Om Polygon nog iets beter te begrijpen, zullen we je vertellen wat de belangrijkste kenmerken van het platform zijn:

  • Schaalbaar. De blockchain van Polygon is ontzettend schaalbaar. Hierdoor kan het een grote stroom aan transacties verwerken, zonder dat gebruikers lang hoeven te wachten voor de verwerking van de transactie. De hoge schaalbaarheid zorgt er ook voor dat de transactiekosten laag blijven;
  • Veilig. Het team achter Polygon heeft ervoor gezorgd dat ontwikkelaars zonder zorgen over veiligheid een applicatie op Polygon kunnen ontwikkelen.
  • Samenwerking met Ethereum. Polygon maakt gebruik van dezelfde technieken als Ethereum, waardoor applicaties naadloos tussen deze twee ecosystemen kunnen samenwerken.

Wil je toch liever nog wat meer weten over Polygon voordat we verder gaan? Bekijk dan onderstaande video.

De top-5 projecten die op Polygon zijn gebouwd!

Er zijn in totaal 49 applicaties op de blockchain van Polygon gebouwd. Dit is een stuk minder dan een blockchain als Ethereum, waar al meer dan 230 applicaties op zijn gebouwd. Hieronder zullen we de top-5 projecten bespreken die op Polygon.

Zapper

Het platform van Zapper zorgt voor meer overzicht tussen al je crypto assets. Het is een portfolio waaraan je al jouw wallets kunt koppelen. Vervolgens heb je een goed overzicht van de cryptocurrencies die je in bezit hebt. Maar daar blijft het niet bij.

Zapper biedt namelijk ook functies waardoor het mogelijk is om tokens te swappen of staken. Ook kun je NFT's bewaren in het portfolio van Zapper, en zien wat de ongerealiseerde rendementen van je tokens zijn.

Het is mogelijk om ook wallets van andere blockchains aan Zapper te koppelen, waardoor je niet alleen de tokens die op Polygon draaien kunt beheren in het portfolio van Zapper.

Op dit moment heeft Zapper geen eigen token dat je zou kunnen kopen.

Beefy.finance

Beefy.finance is een applicatie die onder andere op Polygon draait, en ervoor zorgt dat mensen betere opbrengsten uit yield farming kunnen behalen.

Yield farming is simpel gezegd je cryptocurrencies beschikbaar stellen aan een DeFi-platform, waardoor er meer liquiditeit ontstaat. Zij kunnen deze cryptocurrencies inzetten voor de werking van het platform. Zo is er bijvoorbeeld een liquidity pool nodig om tokens te kunnen swappen.

Met yield farming kun je geld verdienen voor de cryptocurrencies die je tijdelijk uitleent aan de DeFi-applicatie. Hoe hoog de inkomsten zijn, is per applicatie en per cryptocurrency anders.

Beefy.finance zorgt er met hun protocol voor dat je met jouw tokens de best mogelijke opbrengsten kunt binnen halen. Dit doet het protocol door de opbrengsten automatisch te herinvesteren, zonder dat je hier zelf naar om hoeft te kijken. Dit betekent dat Beefy.finance dus het werk voor je doet.

Omdat het een geautomatiseerd protocol is, weet het precies welke investeringen het het best kan maken.

Gebruikers kunnen Beefy.finance nu ook gebruiken voor yield farming op de blockchain van Polygon, om zo hun inkomsten te vergroten. Dit kan natuurlijk alleen met tokens die beschikbaar zijn op de blockchain van Polygon.

Beefy.finance heeft een eigen token, genaamd BIFI, dat te koop is op verschillende crypto exchanges. Hieronder staat een video met uitleg over hoe je gebruik zou kunnen maken van Beefy.finance.

Balancer

In deze lijst zul je een aantal projecten tegenkomen met een bekende naam. Daar is Balancer er één van. Balancer is een AMM protocol voor DeFi-projecten. AMM staat voor Automated Market Maker en wordt door DeFi-applicaties gebruikt voor het swappen van tokens.

Een DeFi-applicatie maakt geen gebruik van een orderboek, zoals op een centrale exchange wel gebeurt. In plaats daarvan zal de prijs door de AMM bepaald moeten worden, waarna tokens direct tussen de pool en gebruikers geswapt worden.

Balancer is een project dat ook actief is op de blockchain van Polygon, waardoor het voor DeFi-applicaties mogelijk zal zijn om tokens te swappen door middel van het AMM-protocol van Balancer.

Balancer heeft een eigen cryptocurrency, genaamd BAL.

Fulcrum

Een minder bekend project dat je in deze lijst tegenkomt is Fulcrum. Dit is een platform voor lending en marging trading van verschillende cryptocurrencies, waaronder de tokens die binnen het ecosysteem van Polygon draaien.

Er zijn verschillende platformen op andere blockchains die hetzelfde doen. Hier kun je cryptocurrencies uitlenen aan andere gebruikers, waarvoor je een mooie rente ontvangt. De personen die geld lenen, zullen eerst een onderpand moeten inzetten.

Dit onderpand zorgt ervoor dat kredietverstrekkers de zekerheid hebben dat ze hun tokens terugkrijgen. De personen die crypto lenen betalen kosten om zo de rente van de kredietverstrekker te kunnen betalen.

In onderstaande video laat een crypto handelaar zien hoe hij gebruik maakt van Fulcrum.

Paraswap

Paraswap is een gedecentraliseerde crypto exchange die op de blockchain van Polygon draait. Op het platform van deze DEX kun je tokens swappen tussen Polygon en een blockchain als Ethereum.

Iedere applicatie die op Polygon draait, zou ook op de blockchain van Ethereum kunnen draaien. Dit komt doordat de ontwikkelaars van Polygon rekening hebben gehouden met de samenwerking tussen verschillende blockchains. Ze vinden het belangrijk dat blockchains samenwerken, in plaats van met elkaar concurreren.

Daarom is het mogelijk om vrij eenvoudig gegevens tussen Polygon en Ethereum uit te wisselen. Dit zorgt ervoor dat veel applicaties die al op Ethereum draaiden, ervoor kozen om ook naar Polygon te gaan.

Quickswap

Quickswap is een andere DEX die op Polygon draait. Deze layer 2 applicatie draait bovenop de layer 1 blockchain van Polygon, en geeft gebruikers de mogelijkheid om alle tokens die op Polyogn draaien tussen elkaar te swappen.

Daarnaast kunnen gebruikers ook tokens van andere blockchains met elkaar swappen. Denk aan tokens op Ethereum, maar ook aan tokens die op de Binance Smart Chain (BSC) draaien.

NFT20

NFT20 is een protocol dat gebruikers in staat stelt om op het door hen ontwikkeld platform NFT's te verhandelen, swappen en verkopen. Het maakt hierbij gebruik van een speciale pool waarmee NFT's geswapt kunnen worden, wat NFT20 een vrij interessant en uniek project maakt.

Polygon is niet de enige blockchain waar NFT20 op draait, want ook op de blockchain van Ethereum is deze applicatie draaiend. Beide blockchains ondersteunen dezelfde type NFT's, en daarom werkt deze applicatie zonder enige problemen op beide blockchains.

Het gebruik van NFT20 is niet moeilijk, omdat het platform erg overzichtelijk is. In onderstaande video wordt uitgelegd hoe je gebruik zou kunnen maken van NFT20.

Curve

Het is in dit artikel al een aantal keer aangegeven. Een DEX, maar ook andere DeFi-applicaties, hebben genoeg liquiditeit nodig om op een veilige manier te kunnen werken. Daar zijn liquidity pools voor nodig, maar voordat deze er zijn, zullen er eerst protocollen en applicaties ontwikkeld moeten worden om dit in goede banen te leiden.

Curve is een liquidity pool die begon op de blockchain van Ethereum. Het werd in het bijzonder gebruikt voor het swappen van stablecoins. Dit zijn munten die altijd dezelfde waarde hebben, en vaak zijn gekoppeld aan de waarde van een fiat valuta. Denk bijvoorbeeld aan de euro of Amerikaanse dollar.

Een tijdje geleden draait Curve ook op de blockchain van Polygon, en hierdoor is het mogelijk om te swappen met liquidity pools die tokens van de Polygon blockchain bevatten.

InsurAce Protocol

DeFi zou ieder gecentraliseerd financieel product naar de blockchain kunnen halen. Dat is ook het geval voor verzekeringen. InsurAce Protocol is een multi-chain protocol dat verzekeringen op kan stellen en verkopen aan gebruikers.

Het gaat hier niet om een uitvaart- of inboedelverzekering, maar ook verzekeringen tegen het lopen van risico tijdens het investeren van geld. Wanneer je jouw vermogen investeert in financiële producten zoals cryptocurrencies, weet je waarschijnlijk erg goed dat je altijd het risico loopt om geld te verliezen.

InsurAce Protocol heeft een protocol ontwikkeld dat beschikbaar is op de blockchain van Ethereum, BSC en Polygon, waarmee gebruikers hun vermogen kunnen verzekeren tegen risico's die ze lopen in de DeFi-ruimte.

MetaMask

Niet onbelangrijk om te benoemen is dat MetaMask ook beschikbaar is op het netwerk van Polygon. Dit is misschien wel 's werelds bekendste externe software wallet voor cryptocurrencies, en wordt veelal gebruikt voor tokens die op het netwerk van Ethereum draaien. Het is ook mogelijk om tokens die op de Binance Chain en Binance Smart Chain draaien in de MetaMask wallet te bewaren.

Overige applicaties

Naast de 10 applicaties die hierboven zijn genoemd, draaien ook deze 39 dApps binnen het ecosysteem van Polygon:

Kun je na het lezen van deze projecten geen genoeg krijgen over Polygon? In onderstaande video gaan ze nog iets dieper in op een aantal van bovengenoemde projecten!

Conclusie

Polygon is een blockchain, in dit geval ook wel ecosysteem genoemd, waar ontwikkelaars een eigen applicatie op kunnen bouwen. Dit is mogelijk doordat Polygon ondersteuning biedt aan smart contracts, zoals Ethereum dat ook doet. De blockchain van Polygon is niet alleen veilig en schaalbaar, maar kan ook nog eens zonder problemen samenwerken met Ethereum. Hierdoor zijn de meeste applicaties op beide blockchains gebouwd, en kunnen gebruikers zelf kiezen op welke blockchain ze hun transactie uit willen voeren.

De blockchain van Polygon is nog een stuk nieuwer dan Ethereum, en daarom draaien er ook een stuk minder dApps op Polygon. De belangrijkste dApps die dat wel doen hebben we hier besproken. Daar zijn Quickswap, Beefy.finance, Zapper en NFT20 er een aantal van.

Na het lezen van dit artikel weet je hopelijk meer over de projecten die op Polygon draaien. Wil je na het lezen van dit artikel nog meer weten over wat Polygon is, of meer weten over een van de projecten die we hierboven hebben benoemd? Stel dan je vragen in onze AllesOverCrypto Facebookgroep en dan beantwoorden onze experts al jouw vragen. 

Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kan doen, is dat je jouw vraag + "AllesOverCrypto" googelt. Je zult dan snel uitkomen bij één van onze andere artikelen die over dat onderwerp gaan, zodat je weer snel meer kunt leren over dat onderwerp.

Headerfoto door Voar CC


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.