Aave logo op zwarte achtergrond

Aave (AAVE), wat is het? - Uitgebreide uitleg voor beginners

Als je voor de komst van cryptomunten en vooral DeFi protocollen geld wilde lenen, ging je naar een bank toe. Of als je geld snel nodig had zonder al te grote problemen, was er ook nog een illegale markt om geld te lenen. Hier was de rente echter een stuk hoger en als je niet op tijd kon terugbetalen was een blauw oog een van je minste zorgen.

Tegenwoordig zijn bij sommige banken de rentes al negatief. Het is daarom niet bijster interessant om je geld vast te zetten.

Met de komst van DeFi op de cryptomarkt, zijn er ook platformen gekomen waar je geld kunt lenen en je betaald rente, of je kunt geld vastzetten om zo rente krijgen.

Er is ook een compleet nieuw fenomeen bijgekomen, flash-leningen. Dit is een product wat Aave biedt en dat nooit eerder door iemand is aangeboden. We zullen hier later uitgebreid op terugkomen.

We gaan ook uitvoerig in over wat Aave precies is, hoe het werkt en we vergelijken het met Compound, die een soortgelijke service aanbieden.

Voordat we gaan beginnen, kun je in deze korte video kijken hoe Aave in elkaar steekt.

Bekijk snel

Wat is Aave?

Aave is een gedecentraliseerd geldmarktprotocol waarmee gebruikers op een betrouwbare manier cryptocurrencies kunnen lenen en uitlenen. Er is een grote verscheidenheid aan cryptocurrencies om uit te kiezen, en Aave biedt zowel stabiele als variabele rentetarieven aan zijn gebruikers.

Je hoeft Aave niet te gebruiken via een tussenpersoon, omdat het hele systeem zelfstandig werkt met smart contracts die op de Ethereum Blockchain leven.

Dit betekent dat Aave-gebruikers een bepaalde instelling of persoon niet hoeven te vertrouwen om hun geld te beheren. Ze hoeven er alleen maar op te vertrouwen dat de code zal worden uitgevoerd zoals geschreven.

Image
Architectuur Aave
Aave whitepaper

Aave probeert het hoofd te bieden aan enkele van de meest urgente uitdagingen van conventionele leendiensten. Zoals alle DeFi, is het belangrijkste doel van het project om gecentraliseerde financi√ęle diensten op een gedecentraliseerde manier te transformeren. De banken zullen het geld uitlenen en rente verdienen in een typisch leen scenario. Zelfs als je je geld uitleent, heb je nooit toegang tot dit winstgevende inkomen.

Dit verandert allemaal in het ecosysteem van Aave. Iedereen kan zijn crypto uitlenen aan andere gebruikers zonder vertrouwen of toestemming. De rente op leningen wordt direct op je netwerk wallet gestort. Dit heeft Aave ertoe aangezet om een ‚Äč‚Äčrevolutie teweeg te brengen in Peer-to-Peer-leningen en zich ertoe te verbinden dezelfde verwachtingen te cre√ęren voor de hele Defi-industrie.

Image
Aave dashboard
Aave.com

Aave is zich snel aan het vestigen als marktleider in de kredietsector van gedecentraliseerde financiering (DeFi). Net als bij andere DeFi-protocollen zijn er geen langdurige registraties waarmee je te kampen hebt, noch zijn er KYC- (Know Your Customer) of AML- (Anti Money Laundering) -documenten vereist.

Na de lancering hebben de makers van Aave hun netwerk met opzet voor iedereen toegankelijk gemaakt. Dit platform biedt vrije toegang die gemakkelijk te gebruiken is en geschikt is voor zowel particuliere als zakelijke beleggers. Als gevolg hiervan is Aave een van 's werelds meest succesvolle Defi-apps geworden.

Naast gewone leningen biedt Aave ook niet-gedekte flash-leningen, tariefomschakeling en unieke soorten onderpand zoals LP-tokens, evenals verzekeringen via Nexus Mutual.

Hoe werkt Aave?

Aave werkt net als andere gedecentraliseerde uitleensystemen op Ethereum, dat Aave-leners onderpand moeten storten voordat ze kunnen lenen. Verder kunnen ze alleen lenen tot de waarde van het onderpand dat ze gestort hebben. 

Leners ontvangen geld in de vorm van een speciaal token dat bekend staat als een aToken, dat is gekoppeld aan de waarde van een ander activum. Dit token wordt vervolgens gecodeerd, zodat kredietverstrekkers rente op deposito's ontvangen. Een lener kan bijvoorbeeld onderpand in DAI plaatsen en lenen in ETH. Hierdoor kan een lener toegang krijgen tot verschillende cryptocurrencies zonder ze rechtstreeks te bezitten.

Image
Lending pool van Aave schema
Aave whitepaper

Aave heeft 24 verschillende cryptocurrencies beschikbaar voor uitlenen en lenen, maar niet alle kunnen gebruikt worden als onderpand.

Image
De aTokens van Aave
Aave.com

Je kunt Aave misschien het beste omschrijven als een systeem van uitleenpools. Gebruikers storten geld dat ze willen uitlenen dat vervolgens wordt verzameld in een pool. Leners kunnen dan geld opnemen uit die pools wanneer ze een lening aangaan. Deze tokens kunnen worden verhandeld of overgedragen als een geldschieter dat wenst.

Om deze activiteit te vergemakkelijken, geeft Aave twee soorten tokens uit: aTokens, uitgegeven aan kredietverstrekkers zodat ze rente op deposito's kunnen innen, en AAVE-tokens, die het native token van Aave zijn.

De AAVE-cryptocurrency biedt houders verschillende voordelen. AAVE-leners worden bijvoorbeeld geen kosten in rekening gebracht als ze leningen aangaan die in het token zijn uitgedrukt. Ook krijgen leners die AAVE als onderpand gebruiken korting op kosten.

AAVE-eigenaren kunnen verder kijken naar leningen voordat ze worden vrijgegeven aan het grote publiek als ze een vergoeding betalen in AAVE. Leners die AAVE als onderpand beschikbaar stellen, kunnen ook iets meer lenen.

Wat zijn flash-leningen?

Flash-leningen zijn een enorm verkoopargument voor Aave en gebruikers hebben geen onderpand nodig om er toegang toe te krijgen. Dat lees je goed, geen onderpand! Hoe is dit mogelijk?

In plaats van onderpand zijn er tijdsvereisten. Met andere woorden, gebruikers moeten de lening binnen dezelfde transactie terugbetalen. Als dit niet het geval is, mislukt de hele transactie. Er wordt dus geprofiteerd van een kenmerk van alle blockchains, namelijk dat transacties pas worden afgerond wanneer een nieuwe bundel transacties, ook wel een blok genoemd, door het netwerk wordt geaccepteerd.

Het toevoegen van elk nieuw blok kost tijd. Op Bitcoin is deze interval ongeveer 10 minuten. Op Ethereum is het 13 seconden. Een Aave flash-lening vindt dus plaats in deze 13 seconden periode!

De flash-lening werkt als volgt: een lener kan geld aanvragen bij Aave, maar ze moeten dat geld, en een vergoeding van 0,09%, binnen hetzelfde blok terugbetalen. Doet de lener dit niet, dan wordt de hele transactie geannuleerd, zodat er nooit geld is geleend.

Hierdoor neemt Aave geen risico en de lener ook niet.

Een lener wil misschien een flash-lening gebruiken om te profiteren van handelsmogelijkheden of om de winst van andere systemen die op Ethereum zijn gebouwd te maximaliseren. Het is mogelijk om verschillende cryptocurrencies op een automatische manier te ruilen met flash-leningen om handelswinsten te maken.

Flash-leningen zijn futuristisch en DeFi van de volgende generatie. Ze zijn de belangrijkste bijdrage van Aave en ze hebben een ongelooflijk potentieel.

Omdat de code open-source is, kunnen andere ontwikkelaars deze op hun platforms aanbieden. En Flash-leningen zijn eigen aan de crypto-ruimte. Met andere woorden, ze zijn niet iets wat Aave heeft geleend van de traditionele financi√ęle wereld en opnieuw heeft gemaakt in DeFi. Ze zijn helemaal nieuw.

Een interessante voetnoot is dat flash-leningen zijn gebruikt om aanvallen uit te voeren op uitleensystemen die op Ethereum zijn gebouwd, waarbij soms met succes honderdduizenden dollars aan deposito's werden gestolen. Een verhaal gaat over een hacker die 360.000 USD winst maakte op een Flash-lening van 10 USD.

Het is niet dat we hacking willen promoten, maar het feit dat het kan, is best interessant. Je zou nooit kunnen proberen om zulke enorme winsten binnen te halen in traditionele financi√ęn zonder enorme risico's te lopen op het gebied van hefboomwerking, onderpand, enz.

Hierin schuilt de schoonheid van flash-leningen. Als het masterplan van de lener niet werkt, wordt de transactie gewoon geannuleerd. Zo eenvoudig is dat! Dit soort leningen zijn bijzonder, en ze bieden early adopters tal van kansen.

Het lijkt dus bijna onmogelijk om geld te verdienen met een flash lening, gezien de korte tijd die je als handelaar hebt om iets te bereiken of voor elkaar te krijgen. Ze worden vaak gebruikt voor Yield Farming, maar het potentieel van deze leningen is op dit moment nog lang niet gerealiseerd. Nu zijn er drie use cases voor flitsleningen:

 • Arbitrage
 • Leningen herfinancieren
 • Ruil het huidige onderpand om

Arbitrage is handel waarbij gebruik wordt gemaakt van de kleine prijsverschillen tussen identieke activa op twee of meer markten. De arbitragehandelaar koopt het actief op de ene markt en verkoopt het tegelijkertijd op de andere markt om het verschil tussen de twee prijzen te verzilveren.

Flash-leningen bieden arbitragemogelijkheden tegen lage kosten voor de gebruiker, en ze zijn een inkomstenstroom voor Aave. De ge√Įnde vergoedingen bedragen 0,3% van het geleende bedrag.

Image
Aave logo
Shizume/Shutterstock

Omschakeling van rentetarieven

Buiten gewone DeFi-tokens zoals ETH, DAI en USDC, zal Aave binnenkort de mogelijkheid toevoegen voor gebruikers om geleende posities in te nemen op tokens voor het innen van vergoedingen, zoals Uniswap LP-tokens en TokenSets. 

Dit betekent dat gebruikers een lening kunnen aangaan tegen een positie die hen inkomsten oplevert. Dit is dan zonder dat ze de alternatieve kosten hoeven op te offeren omdat ze niet in staat zijn om die posities in te voeren om te profiteren van het uitlenen en lenen van cryptovaluta.

Als alternatieve kosten kun je het zo zien dat als iemand op vakantie gaat in plaats van een auto te kopen, de auto de alternatieve kosten zijn.

Hoe gebruik je Aave?

Om aan de slag te gaan, heb je een Web 3.0-wallet zoals MetaMask nodig. Ga dan naar de Aave website en maak verbinding om je geld te storten. Van daaruit kun je dan een actief kiezen, en het bedrag dat je wilt uitlenen en je tokens in de uitleenpool storten. Je kunt je opgebouwde rente altijd volgen in het Aave-dashboard.

Zoals eerder vermeld, ontvang je aTokens wanneer je je geld stort. De aTokens van Aave zijn vergelijkbaar met de cTokens van Compound, aangezien je een actief verdienend inkomen hebt. Ze verschillen echter in die zin dat elke aToken altijd gelijk zal zijn aan zijn onderliggende waarde. Een aETH-token heeft dezelfde waarde als ETH.

Ook stijgen cTokens in waarde met de verdiende rente, terwijl aTokens alleen maar in aantal toenemen met de verdiende rente. Dus naarmate je interesse groeit, zul je aantal aTokens ook groeien.

Het AAVE-token

Het oorspronkelijke token van het protocol, LEND, werd in november 2017 gelanceerd via een ICO die $ 600.000 aan ETH ophaalde. Het token was aanvankelijk ontworpen om houders korting te bieden op vergoedingen, met plannen voor eventuele staking en governance-functionaliteit.

Echter, na de recente goedkeuring van het allereerste Aave-verbeteringsvoorstel in 2020, be√ęindigt het protocol het LEND-token en moedigt het houders aan om naar het nieuwe AAVE-token te migreren.

Image
Aavenomics
Aave blog

De migratie wordt uitgevoerd in een verhouding van 100: 1, wat betekent dat 100 LEND kan worden ingewisseld voor 1 AAVE (waarbij 1 AAVE dus ongeveer 100x meer waard is dan 1 LEND). Het totale aanbod van AAVE zal 16 miljoen bedragen, waarvan 13 miljoen wordt geslagen voor de migratie, en nog eens 3 miljoen zal worden toegewezen aan het "Aave Ecosystem Reserve", een schatkistfonds dat in de toekomst ecosysteemdeelnemers zal belonen.

Deze migratie vond plaats op 2 oktober 2020. Op dit moment zijn er 12,488,046 AAVE in omloop, of 78% van de totale 16 miljoen.

Aave vergelijken met Compound

Zowel Aave als Compound geven overmatige zekerheden aan hun uitleenprotocollen, omdat ze meer onderpand hebben dan ze uitlenen. Ze maken allebei gebruik van uitleenpools waarvan gebruikers geld kunnen lenen. En beide hebben een governance-token.

Wat de verschillen betreft, is Aave complexer dan Compound. Dit kan zowel goed als slecht zijn. Het is in het voordeel van Compound omdat het gemakkelijker te navigeren is dankzij de gebruikersinterface. Tegelijkertijd is het echter goed voor Aave omdat het meer functies biedt dan zijn eenvoudigere rivaal.

Compound biedt geen stabiele rentetarieven, laat staan ‚Äč‚Äčhet wisselen van rentetarieven tussen stabiele en variabele rentetarieven. Evenmin biedt Compound Flash-leningen aan en dit is een groot voordeel van Aave. En op het moment van schrijven heeft het slechts twaalf beschikbare middelen, terwijl Aave er 24¬†heeft.

Op papier lijkt het erop dat Aave objectief gezien beter is dan Compound als een cryptocurrency-uitleenprotocol. Er zijn echter twee belangrijke voordelen die Compound heeft vergeleken met Aave. De eerste is dat het veel gebruiksvriendelijker is. Het tweede is dat Compound elke paar seconden de kredietverstrekkers en leners stimuleert om deel te nemen door hen met regelmatige tussenpozen fracties van COMP-tokens te geven, dit helpt om hun in het protocol te houden.

Het laatste element dat de twee projecten verdeelt, is dat Compound in wezen "af" is, terwijl Aave nog maar net begint. Compound bevindt zich in de laatste fase van het overhandigen van het protocol aan zijn gemeenschap, op welk punt het een volledig operationele DAO zal zijn zonder tussenkomst of invloed van het oorspronkelijke ontwikkelingsteam. Aave is pas in 2020 gelanceerd en moet nog het community-bestuur implementeren dat vereist is om een ‚Äč‚ÄčDAO te zijn.

Hoe koop ik Aave?

Aave kopen op Bitvavo is een fluitje van een cent. Binnen enkele minuten en voor minder dan een euro kan je al de trotse eigenaar zijn van AAVE.

 1. Meld je hier gratis aan bij Bitvavo
 2. Verifieer jezelf door rechtsboven op je naam te klikken en dan naar "Verificatie" te gaan.
 3. Maak geld over via iDeal. Dit doe je door op "Euro's storten" te klikken.
 4. Vul vervolgens het bedrag en kies iDeal als betaalkeuze zodat het geld binnen een minuut op je Bitvavo-rekening staat. Klik hierna op "Betalen".
 5. Als je hierna op "Overzicht" klikt, zie je het geld staan.
 6. Zoek AAVE op, klik erop en druk vervolgens op "Kopen".
 7. Investeer het bedrag dat je in gedachten hebt in AAVE. 
 8. Gefeliciteerd! Je hebt AAVE gekocht!
  Vergeet niet je gebruikersnaam en wachtwoord goed te bewaren

Conclusie

Hoewel Aave nog relatief nieuw en onvoltooid is, geeft het Aave project al enkele van de beste opbrengsten op de DeFi markt. Het biedt een groot aantal middelen, functies en tools, zodat andere ontwikkelaars sommige van deze functies in hun projecten kunnen integreren. Bouwen met legoblokken is tenslotte waar het bij DeFi om draait.

Volgens DeFi Pulse staat Aave al op nummer 3 in termen van totale waarde vergrendeld (TVL). Ze bieden ook een sterke liquiditeit en gebruiken Nexus Mutual voor bescherming tegen smart contractrisico's.

Maar Aave zal voor dezelfde uitdagingen staan ‚Äč‚Äčals andere DeFi-projecten. Namelijk, hoe kun je de Jan-met-de pet uit de traditionele financi√ęle wereld binnenhalen. Immers, wie buiten DeFi zou ooit deze protocollen willen gebruiken? Het idee van klantenservice is echt iets voor een gecentraliseerde beurs, daar hoef je bij een DeFi platform niet mee aan te komen.

Het paradepaardje zijn echter de flash-leningen, je kunt beargumenteren dat flash-leningen mensen zonder activa in staat stellen om te proberen winst te maken in DeFi. Als die kans meer buitenstaanders aan boord brengt, dan kan dat alleen maar goed zijn voor DeFi, toch?

Het Aave-team werkt aan nieuwe manieren om liquiditeitsverschaffers te beschermen met risicobeheersingsmechanismen om het in hun protocol vastgehouden kapitaal te beschermen.

Een ding is zeker; het DeFi-landschap wordt steeds complexer met nieuwe producten en tools die hun voorgangers voortdurend lijken te overtreffen. Het is zeker een opwindend moment om daarbij aanwezig te zijn!

Heb je interesse in Aave of ben je al vertrouwd met het protocol van Aave? We horen graag van je in onze AllesOverCrypto Facebookgroep. Kom eens langs en stel je vragen of deel je ervaringen met Aave. Zie je daar!

Coverfoto Shizume/Shutterstock


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis online crypto training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 
Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en¬†zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of¬†volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient¬†ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de¬†cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij¬†het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf¬†te verifi√ęren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.