RaiBlocks (NANO): zoals crypto is bedoeld

Door Derek op dinsdag, 9 januari, 2018 - 06:00

RaiBlocks / Nano (XRB) is in een zeer snel tempo aan populariteit aan het winnen. De cryptomunt was kort geleden nog maar op twee exchanges te verkrijgen, terwijl het toch al de top 15 van grootste cryptocurrency´s binnenstroomde. RaiBlocks valt onder een nieuwe generatie cryptocurrency’s (cryptocurrency 3.0) die steeds meer de aandacht naar zich toe weet te trekken. Het zijn de cryptomunten die gebruikmaken van de nieuwe technologie Direct Acyclic Graph (DAG). Dit maakt deze cryptocurrency’s oneindig schaalbaar, supersnel en het zorgt ervoor dat er geen transactiekosten bestaan. We schreven eerder al over IOTA die dit voor elkaar weet te krijgen met Tangle, maar RaiBlocks is een (relatief) nieuwe en onbekende speler die als betaalmiddel niks onder doet voor IOTA en misschien zelfs al een stuk verder is.

Ben je iemand die liever alleen de conclusie leest? Klik dan hier.

Wat is RaiBlocks?

Zoals gezegd is RaiBlocks een cryptocurrency met nul transactiekosten, vrijwel directe transacties en oneindige schaalbaarheid. Bovendien zijn er geen miners nodig voor transacties, wat een grote hoeveelheid energie scheelt. RaiBlocks bestaat sinds 2014 en is hiermee een van de eerste op DAG (Directed Acyclic Graph) gebaseerde cryptocurrency’s. RaiBlocks richt zich alleen, maar dan ook echt alleen op de transfer van waarde tussen consumenten. Ze doen dit bewust onder het motto: “doe één ding en doe dat uitstekend.” Hier lijken ze vooralsnog erg goed in te slagen.

"Doe één ding en doe dat uitstekend."

De voordelen van RaiBlocks 

Voordat we dieper op alle voordelen van Raiblocks ingaan, hier alvast de grootste voordelen opgesomd:

 • Vrijwel directe transacties
 • Geen transactiekosten
 • Oneindige schaalbaarheid
 • Geen mining nodig en energie voor nodig
 • Alle cryptomunten zijn op de markt, er is geen inflatie
 • Eerlijke verdeling van de cryptomunt
 • Voor investeren: nog niet beschikbaar op de grootste exchanges (maar binnenkort op Binance!)

Het team

Het team van RaiBlocks is zeer getalenteerd en bestaat op dit moment uit twaalf personen, waarvan zes programmeurs en zes business developers (verantwoordelijk voor de groei van het bedrijf). De grote man en hoofdprogrammeur is Colin LeMahieu die al drie jaar lang zijn focus heeft op dit project. Opvallend is dat hij RaiBlocks al zo ver heeft kunnen ontwikkelen zonder er fulltime mee bezig te zijn geweest. Wij zijn dan ook benieuwd wat hij de aankomende tijd neer kan zetten nu hij heeft aangegeven zich vanaf 12 december wel fulltime te focussen op het project. 

 

RaiBlocks (XRB) crypto foto die de 6 developers van het RaiBlocks team laat zien. Helemaal rechts is de hoofdprogrammeur Colin zichtbaar.

Eerlijke verdeling

Een ander groot voordeel aan RaiBlocks is dat de cryptomunten zeer eerlijk verdeeld zijn. Vanaf maart 2017 konden gebruikers XRB (de token achter RaiBlocks) verdienen door captcha’s op te lossen. Als je hier bovengemiddeld snel in was, kon je 75 XRB’s per uur ontvangen. Dit lijkt tegen de huidige koers een (zéér) lucratief uurloon, maar in die tijd was één XRB tussen de 1 en 18 dollarcent waard. Voor Nederlands begrippen een niet heel denderend loon voor een niet zo heel erg leuk klusje. Als we echter naar landen als India kijken, waar sommigen 18 euro per maand verdienen, was het voor hen zéker de moeite waard geweest. Dankzij deze manier van verdelen, zijn de meeste RaiBlocks dus hoogstwaarschijnlijk bij mensen terechtgekomen die het ook goed konden gebruiken. 

Pijlsnelle transacties, geen transactiekosten en oneindig schaalbaar

Het is de droom van elke cryptomunt. Een transactiesnelheid van minder dan een seconde en dan ook nog eens geen transactiekosten betalen. Bitcoin zal er stinkend jaloers op zijn. Toch heeft RaiBlocks dit daadwerkelijk voor elkaar. Wij hebben zelf de proef op de som genomen en RaiBlocks van de ene wallet naar de andere gestuurd. We werden niet teleurgesteld. De transactie was inderdaad binnen een oogwenk gedaan zonder dat we hier ook maar een cent aan transactiekosten voor hoefden te betalen. Daarbij moet gezegd worden dat Bitcoin in de begindagen ook snel en goedkoop was, maar nu het veel gebruikers heeft, deze voordelen absoluut niet meer heeft. Gelukkig hoeven we bij RaiBlocks daar niet bang voor te zijn. De cryptocurrency beweert oneindig schaalbaar te zijn dankzij hun nieuwe technologie: “Block Lattice”.

Block Lattice: de technologie achter RaiBlocks

De belangrijkste vraag bij deze cryptomunt is natuurlijk hoe de revolutionaire technologie erachter dan werkt. Zoals eerder genoemd, is RaiBlocks net als IOTA gebaseerd op DAG. In dit artikel kan je lezen hoe dit precies werkt bij IOTA. Bij RaiBlocks werkt het iets anders. Waar IOTA gebruikmaakt van de Tangle, gebruikt RaiBlocks “block-lattice” (vrij vertaald naar Nederlands: blokraster). De block-lattice opereert ongeveer hetzelfde als de blockchain met een paar essentiële aanpassingen. De meest belangrijke daarvan is dat er geen gebruik wordt gemaakt van één blockchain, maar dat elk account zijn eigen blockchain heeft, een zogenaamde account-chain. Alleen de gebruiker van deze account-chain is in staat om zijn/haar individuele chain te wijzigen. Dat betekent dat gebruikers blocks kunnen verzenden en ontvangen zonder dat ze hiervoor het gehele netwerk hoeven te vertrouwen. Om dit succesvol te laten werken, zijn er twee RaiBlockstransacties nodig: een verzendertransactie en een ontvangertransactie. Voordat een transactie daadwerkelijk geslaagd is, moet de ontvangende partij aangeven dat het bedrag is ontvangen. Tot die tijd staat de transactie op ‘pending..’ 
Een andere belangrijke feature van RaiBlocks die hierop aansluit is hoe de block-lattice omgaat met het opslaan van transacties. Bij de traditionele blockchain worden alle nieuwe blocks een voor een toegevoegd, waardoor de blockchain groter en groter wordt. Bij RaiBlocks is elke transactie een eigen block en elk nieuw block verplaatst het block ervoor op de individuele blockchain van de gebruiker. Om toch fatsoenlijk een geschiedenis op te bouwen, wordt op het nieuwe block de huidige balans van de gebruiker bijgehouden. Klinkt dit nog steeds ingewikkeld? Misschien dat een afbeelding en voorbeeld meer duidelijkheid scheppen.

Voorbeeld

Stel Alice heeft 100 XRB (de “ticker” van de cryptocurrency RaiBlocks) en stuurt 5 XRB naar Bob die ook over 100 XRB beschikt. Deze transactie wordt dan gecontroleerd door het verschil te pakken tussen de huidige balans (100 XRB) die ze heeft en de transactie (5 XRB) die ze doet. Als dit verschil positief is (en ze dus genoeg XRB bezit om daadwerkelijk deze transactie te doen), kan de transactie plaatsvinden en krijgt Bob een melding dat er 5 XRB naar hem zijn gestuurd. Bob accepteert deze transactie en er wordt voor beide gebruikers een nieuw block gecreëerd die de oude vervangt. Alice krijgt een block met hierop haar nieuwe balans van 95 XRB en Bob krijgt een nieuw block met een balans van 105 XRB.

Ondertussen houdt RaiBlocks op de hoofdblockchain bij wat alle huidige balansen zijn van alle accounts. Er wordt dus niet, zoals bij blockchain, een hele geschiedenis bijgehouden van alle transacties die ooit gedaan zijn. Het enige wat bijgehouden hoeft te worden, zijn alle huidige balansen. Deze nieuwe manier van het gebruiken van blockchain zorgt ervoor dat transacties binnen een oogwenk kunnen worden gedaan, hier geen transactiekosten voor betaald hoeven te worden en het oneindig schaalbaar is.

 

raiblocks crypto block lattice wordt in deze afbeelding op visuele wijze weergegeven. De transacties van RaiBlocks (XRB) tussen personen A, B en C geven een duidelijke verschil tussen block lattice en blockchain weer.

Kritiek

Zoals altijd moet er ook kritisch gekeken worden naar nieuwe munten. Bij RaiBlocks is het echter lastig gebleken om hier iets negatiefs over te vinden. De grootste problemen rondom RaiBlocks zijn momenteel de exchanges waarop ze verhandeld worden. De kleinere handelsplatformen konden de vraag niet goed aan en bij KuCoin lijkt de integratie niet helemaal goed te werken. De revolutionaire technologie die RaiBlocks gebruikt is dan wel oneindig schaalbaar voor de individuele gebruiker, maar de exchanges lijken hier een stuk meer moeite mee te hebben. RaiExchange bijvoorbeeld, een exchange die RaiBlocks wil gaan gebruiken als dé cryptomunt waartegen alle andere cryptomunten geruild worden (zoals nu het geval is met Bitcoin bij andere exchanges), heeft grootse moeite om RaiBlocks te integreren (lees hier waarom). Gelukkig worden ze goed bijgestaan door het team van RaiBlocks en dit gaat hoogstwaarschijnlijk in de toekomst een stuk soepeler bij andere handelsplatformen.

Een ander kritiek puntje is dat de technologie achter RaiBlocks, net zoals bij IOTA en EOS, zeer nieuw is en het heeft dus nog weinig testen ondergaan. In theorie lijkt het een perfecte vervanger van Bitcoin en blockchain, maar in de praktijk moet dat, bij massa-adoptie, dus nog wel blijken. Een ander puntje van kritiek dat we kunnen noemen is dat RaiBlocks zich alleen maar focust op één ding en dat is als valuta fungeren tussen personen. Voor andere opties, zoals het Internet of Things of het creëren van decentrale apps (dApps), is RaiBlocks niet geschikt. Zoals eerder vermeld in dit artikel, is dit echter een bewuste keuze onder het motto: “doe één ding, en doe dat uitstekend.”

Toekomst en geruchten

RaiBlocks is momenteel bezig aan een flinke opmars. Waar het in 2017 nog maar beschikbaar was op twee kleine exchanges, wordt het nu al op een flink nieuw aantal geaccepteerd. Daarnaast heeft het 5 januari de “voting challenge” op Binance gewonnen, wat betekent dat het in de nabije toekomst aan deze nummer 1 exchange wordt toegevoegd en een groot aantal nieuwe gebruikers de mogelijkheid krijgt om in RaiBlocks te handelen. De vorige ronde werd op 5 december gewonnen door EthLend en die kwam op 15 december bij Binance op de exchange. Wij verwachten dan ook dat RaiBlocks rond 15 januari toegevoegd zal worden, tenzij ook Binance problemen gaat ondervinden in de integratie. Hou de Twitter van Binance dus goed in de gaten.
Momenteel woeden er ook sterk de geruchten dat RaiBlocks een rebranding wil gaan doen. De naam RaiBlocks suggereert op dit moment door het “Blocks”-gedeelte dat het gebruikmaakt van de traditionele blockchain, terwijl dit niet het geval is. Daarom wordt er hevig gespeculeerd over een rebranding en er zijn geruchten dat de nieuwe naam Nano zou moeten gaan worden. 
Als je al een tijdje in de wereld van crypto rondloopt, komt de naam Nano je wellicht bekend voor van de hardware wallet Ledger Nano S. Daar heeft de naam in principe weinig mee te maken, maar het team en de community achter RaiBlocks is wel hard bezig om de cryptocurrency op deze hardware wallet te krijgen, zodat iedereen straks zijn RaiBlocks volledig veilig hierop kan bewaren. (Op dit moment zijn wij met de website ook bezig om een officiële reseller te worden van de Ledger Nano S. Als je hierin interesse hebt, hou onze website dan goed in de gaten om te zien wanneer onze shop online komt.) 

Conclusie

Raiblocks is een zeer veelbelovende cryptocurrency. Wij zijn bij AllesOverCrypto voornamelijk op zoek naar cryptocurrency’s die met een nieuwe technologie komen die massa-adoptie aankan, want het lijkt er sterk op dat blockchain hier niet geschikt voor is. Het alternatief waar RaiBlocks mee komt is revolutionair en het zou zomaar kunnen dat deze cryptomunt dé kandidaat is die massa-adoptie mogelijk gaat maken voor crypto als betaalmiddel. Toch is dit allemaal speculatie, omdat RaiBlocks nog niet uitgebreid getest is met een grote hoeveelheid gebruikers. De cryptocurrency trekt echter steeds meer de aandacht en ook het feit dat de verdeling van de tokens zo eerlijk is gegaan spreekt in de cryptomunt zijn voordeel. Bovendien is RaiBlocks net toegevoegd aan het handelsplatform KuCoin en zal het deze maand nog toegevoegd worden op Binance. We zijn erg benieuwd hoe deze outsider zich verder gaat ontwikkelen en of het uiteindelijk dé uitdager zal zijn voor Bitcoin en Ripple

Dit is geen beleggingsadvies, maar een zo objectief mogelijke mening gebaseerd op uitgebreid onderzoek. Doe ook altijd zelf onderzoek voordat je ergens in investeert. Als je wilt investeren dan is dit geheel je eigen keuze. Investeer alleen geld dat je kunt missen.

Hoe koop ik XRB?

 1. Klik hier en maak een gratis account aan op Binance
 2. Druk bovenaan op Assets
 3. Druk op Deposit bij BTC
 4. Genereer een eigen deposit adres en kopieer deze
 5. Ga naar Bitonic
 6. Koop het aantal BTC dat je wilt en plak het gekopieerde adres
 7. Wacht totdat de bestelling is binnengekomen
 8. Ga op Binance naar Exchange en klik XRB aan
 9. Koop de gewenste hoeveelheid XRB aan

Wil je andere cryptocurrency kopen of heb je wat meer uitleg nodig? Lees dan in dit artikel de gemakkelijkste, snelste of goedkoopste manier om je eerste stappen als crypto-investeerder te zetten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in of Registreer om een reactie te plaatsen!