Maker coin achtergrond

Maker - Stabiliteit voor de blockchain

Maker is nog een relatief onbekend project en staat sinds januari 2018 op de handelsmarkt. Sinds toen is het geld beetje bij beetje uit de cryptowereld weggestroomd en is daarmee de interesse ook sterk afgezwakt. Hierdoor hebben er maar weinig de moeite genomen om te bekijken wat Maker wil bereiken. Gelukkig trekt de markt nu weer wat aan en wordt het tijd dat mensen ook kennismaken met deze nieuwe cryptocurrency. In deze uitleg kom je te weten wat het project wil bereiken en hoe je in hun tokens kunt investeren.

Wil je liever meteen Maker kopen? Dat kan via de groene knop.

MKR kopen

Bekijk snel

Wat is Maker (MKR)?

Maker is een smart contract platform dat stabiliteit wil brengen in de blockchain- en cryptowereld. Ze hebben twee tokens die beide zijn gebaseerd op de Ethereum-blockchain. Eén token is stabiel, maar de tweede beweegt wel in prijs. Met deze stabiele crypto willen ze een alternatief bieden voor de cryptocurrency's die extreem in prijs schommelen. Een stijging of daling van Bitcoin met 10% is aan de orde van de dag. Volgens hen is een stabiele crypto nodig om uiteindelijk de volledige potentie van blockchain te kunnen benutten. 

Op dit moment focussen ze zich voornamelijk op de gokindustrie. In deze tak van sport is er al genoeg risico, zeker als je ook transacties uitvoert met volatiele cryptomunten. Met hun stabiele coin willen ze een goed alternatief bieden.

De Tokens van Maker: DAI & MKR

Het Maker-platform kent, zoals gezegd, twee tokens, DAI & MKR. DAI is stabiel in prijs en MKR is volatiel. Beide werken met elkaar samen. 

DAI-token

DAI is de stabiele crypto diegebruikt kan worden voor betalingen, het opslaan van waarde en als onderpand. De waarde van deze crypto is gebaseerd op fiatgeld, in dit geval de Amerikaanse dollar. Dit betekent:1 DAI = 1 dollar. Het is eigenlijk hetzelfde als een Bitcoin of Ether maar dan zonder de prijsvolatiliteit. Misschien ken je al andere bekende stabiele coins zoals Tether (USDT) en bitUSD van Bitshares. Ook deze twee zijn gebaseerd op de Amerikaanse dollar.

Stabiele coins maken het op handelsplatformen mogelijk om soms even je Bitcoin naar een munt te wisselen die niet in prijs schommelt. Het biedt een veilige haven in het wilde westen van crypto. In de meeste gevallen kunnen deze platformen geen euro's of dollars aanbieden aangezien ze dan gebonden zijn aan strenge wet- en regelgeving van het land waarin ze opereren. Met een cryptocurrency dat de waarde van een euro of dollar vertegenwoordigt heb je precies hetzelfde principe, maar dan zonder de lastige regels.

De stabiele crypto is op 18 december 2017 officieel gelanceerd en wordt al op meerdere exchanges gebruikt als veilige haven. De volgende tabel geeft de kenmerken van de token weer.

Kenmerken DAI (augustus 2018)
Token symbool DAI
Totaal aantal tokens 1 miljoen
Aantal tokens in omloop 55,18 miljoen
Token type ERC-20 (gebaseerd op het Ethereum-protocol)
Verhandelbaar op exchanges HitBTC, Bibox, Ethfinex, Gate.io

MKR-token

MKR is een utility token met een governance functie voor het Maker-platform. Het wordt gebruikt om de processen binnen het platform te faciliteren. Zo worden voornamelijk de transactiekosten van de DAI-token betaald met MKR-tokens. De gebruikte tokens worden na de transactie verbrand en hierdoor blijven er steeds minder MKR-tokens over. Hoe meer DAI wordt gebruikt, hoe schaarser MKR wordt en hierdoor kan de prijs gaan stijgen. Zoals je leest kent MKR geen stabiele prijs en is deze gewoon gebaseerd op vraag en aanbod.

MKR wordt ook gebruikt om transactiekosten van de Collateralized Debt Positions (CDPs) te betalen. Deze CDPs worden gebruikt om DAI te genereren. Het werkt als volgt.

Collateralized Debt Positions

Wij kennen een CDP als een obligatie met onderpand. In het geval van Maker stort je geld op een account en dit wordt bevroren. Je kan er dus niet zomaar meer aankomen, de tokens zijn vastgezet. Doordat je dit geld hebt staan, ben je in de positie om DAI-tokens te verdienen.

Om een CDP te starten dien je deze eerst te creëren en vervolgens geld ernaar over te maken. De kosten die hiermee gemoeid gaan, worden betaald met MKR-tokens.  Dit is de utility-rol van de token. Wanneer deze MKR-tokens zijn gebruikt, worden ze verbrand. Die zijn weg en komen nooit meer terug. Hierdoor zullen er steeds minder MKR-tokens in omloop komen en, zolang de vraag naar de token blijft, zal de prijs ervan stijgen. 

Mensen die MKR-tokens hebben mogen stemmen op de gang van zaken binnen het Maker-platform. Dit is de governance-rol van de token. 

In de tabel van hieronder is te zien dat nog niet alle tokens zijn uitgegeven. Het team geeft aan dat het resterende deel nog in het ontwikkelingspotje zit. Dit gebruiken ze om het platform beter en beter te maken. 

Kenmerken MKR (augustus 2018)
Token symbool MKR
Totaal aantal tokens 1 miljoen
Aantal tokens in omloop 668 duizend
Token type ERC-20 (gebaseerd op het Ethereum-protocol)
Verhandelbaar op exchanges OKEx, HitBTC, Bibox, Ethfinex, Gate.io

Geschikte wallet voor de token

MKR en DAI kan je naast de exchange ook op een hardware wallet opslaan. Dit wordt in de meeste gevallen aangeraden aangezien je hier zelf de private key in handen hebt en dus daadwerkelijk eigenaar bent van de tokens. De bekendste hardware wallet is op dit moment de Ledger Nano S. Deze kan je bij de officiële Nederlandse reseller Cryptomaan kopen

De volgende video legt het idee van Maker heel duidelijk uit:

Meer geld verdienen met crypto? Download het gratis ebook met 12 tips!

Ja, ik ga akkoord. Hiermee ontvang ik ook regelmatig waardevolle tips!

Team

Het team van Maker bestaat uit programmeurs, economisten en designers van over de hele wereld. Ze zijn de afgelopen tijd sterk gegroeid en in totaal telt het team al meer dan 50 leden. Ze zien zichzelf als een decentrale autonome organisatie (DAO) waarbij de token-houders het bestuur zijn.  

Naam Functie Ervaring
Rune Christensen Oprichter & CEO
  • International Business gestudeerd aan de Copenhagen Business School
  • Biochemistry gestudeerd aan de Universiteit van Kopenhagen
  • Oprichter van Try China. dit is een internationaal recruitmentbedrijf
  • Spreekt Chinees, Deens en Engels
Andy Milenius CTO
  • Computer Science gestudeerd aan de Universiteit van Michigan
  • Software Development Engineer bij Amazon Web Services
  • Software Engineer bij DappHub
Matt Richards Directeur
  • Technological and socio economic development gestudeerd aan de Universiteit van Roskilde
  • Marketing Director van Audience Science
  • Directeur van Acquisitiemarketing bij Playdom (Disney)
  • Cryptocurrency-investeerder
Image
Team makerdao

Roadmap

Het team heeft vorig jaar hun roadmap voor 2017 gepubliceerd, maar zijn helaas nog niet met de roadmap voor 2018 gekomen. Dit is best slordig aangezien we al in Q3 van het jaar zitten.

Adviseurs & Partners

Het team wordt bijgestaan door drie adviseurs, Nikolai Mushegian, Chris Padovano en Qijun Wu. 

  • Nikolai Mushegian is een technisch adviseur. Hij is de CEO van DappHub, het bedrijf waar de CTO van Maker ook werkt. Daarvoor was hij Software Engineer bij Google en Core Developer van het cryptoproject Bitshares. Dit project is ook bezig met stabiele cryptocurrency's en deze ervaring kan Nikolai goed op het team van Maker overbrengen.
  • Chris Padovano is een juridisch adviseur. Bedrijven die opereren in blockchain en crypto lopen hier en daar tegen regels aan. Het is handig als een ervaren iemand zoals Chris je hierin kan bijstaan. Hij heeft ook het cryptoproject Steemit geholpen en hier zal hij ongetwijfeld veel van hebben opgestoken waar Maker profijt van kan hebben.
  • Qijun Wu is adviseur voor de Chinese markt. Hier zit veel potentie op het gebied van blockchain en crypto en in een communistisch land is het niet altijd even gemakkelijk voor een radicale innovatie om voet aan de grond te krijgen. Qijun kan hen hier goed bij adviseren. 
Image
Maker adviseurs

Partners

  • Maker werkt samen met Digix om de ultieme stabiele coin te krijgen in het blockchain-ecosysteem. Ze willen de DAI-token met Digix Gold tokens (DGX) als onderpand creëren.
  • Ze werken sinds april 2018 samen met OmiseGo om de finance-sector zonder tussenpersonen te laten verlopen. OmiseGo is onder andere bekend van de decentrale exchange (OMG DEX) die ze willen creëren. Op deze exchange komt de stabiele DAI-token erg van pas.
  • Ze hebben een partnerschap met Tradeshift. Dit is een multinational dat gespecialiseerd is in suppy chain betalingen en marktplaatsen. Het bedrijf heeft de stabiele DAI-token toegevoegd als betaalmogelijkheid.
  • Ook Airswap is de samenwerking aangegaan en heeft de DAI-token opgenomen in hun gedecentraliseerde marktplaats. 

Populariteit en gemeenschap

Maker heeft voor een crypto dat in de top 50 staat erg weinig volgers op social media. Dit bevestigt direct hoe onbekend het project nog is. Op Twitter hebben ze de meeste volgers en hier zijn ze ook zeer actief op. Als je het leuk lijkt ze te volgen dan kan je op de link(s) uit de onderstaande tabel klikken.

Populariteit Maker
Twitter 12k volgers
Telegram 150 volgers
Facebook 50 volgers
Reddit 4.3k lezers

Verbeterpunten

  • Ze hebben op dit moment geen roadmap. Wij zouden graag weten welke doelen ze dit jaar nastreven, maar helaas komen we daar voor nu niet achter. Een roadmap geeft het gevoel dat het team de zaken serieus neemt en dit schept vertrouwen. Daarnaast kan iedereen controleren of ze hun doelen behalen en krijgen investeerders wat meer zicht op wat de koers van de tokens kunnen gaan doen.
  • Het project is nog relatief onbekend en dit is ook sterk te zien aan het aantal volgers op social media. Wat meer focus op de marketing zou dit kunnen oplossen.

Conclusie

De wereld van crypto wordt door velen gezien als het wilde westen. Er is zeker vraag naar een stabiele cryptocurrency dat zo nu en dan kan dienen als veilige haven voor investeerders. Het is dan ook niet voor niets dat projecten als OmiseGo en Airswap de DAI-token integreren in hun platform.

Hoe meer de DAI-token gebruikt gaat worden, hoe minder MKR-tokens er overblijven en hierdoor kan de prijs van MKR gaan stijgen. Om het gebruik van de DAI-token te stimuleren is het verstandig om de marketing aan te wakkeren zodat meer en meer platformen de token zullen integreren. Het team van Maker ziet er in ieder geval goed uit en we hebben dal ook het volste vertrouwen dat de toekomst positieve resultaten zal laten zien. Wie weet is Tether (USDT) straks wel verleden tijd en handelen we voortaan met DAI.

Hoe koop ik Maker?

Maker kopen op Bitvavo is een fluitje van een cent. Binnen enkele minuten en voor minder dan een euro kan je al de trotse eigenaar zijn van MKR.

  1. Meld je hier gratis aan bij Bitvavo
  2. Verifieer jezelf door rechtsboven op je naam te klikken en dan naar "Verificatie" te gaan.
  3. Maak geld over via iDeal. Dit doe je door op "Euro's storten" te klikken.
  4. Vul vervolgens het bedrag en kies iDeal als betaalkeuze zodat het geld binnen een minuut op je Bitvavo-rekening staat. Klik hierna op "Betalen".
  5. Als je hierna op "Overzicht" klikt, zie je het geld staan.
  6. Zoek MKR op, klik erop en druk vervolgens op "Kopen".
  7. Investeer het bedrag dat je in gedachten hebt in MKR. 
  8. Gefeliciteerd! Je hebt MKR gekocht!
    Vergeet niet je gebruikersnaam en wachtwoord goed te bewaren

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.