Short gaan op Bitcoin  achtergrond wallpaper

Hoe kan je met Bitcoin short gaan? Eenvoudige uitleg

Veel mensen denken dat er alleen geld te verdienen valt aan de cryptomarkt als deze in een stijgende trend zit. De mensen die weleens short gaan op Bitcoin zijn het hier absoluut niet mee eens. Het meeste geld wordt door de succesvolle traders juist verdiend als de trend dalend is. Dit doen door ze door Bitcoin te "shorten".

In de aandelenwereld worden dan ook miljarden euro’s verdiend door traders die short gaan. Wat betekent short gaan precies en hoe kan jij geld verdienen door Bitcoin te shorten? We leggen het je allemaal uit in dit artikel.

Meer geld verdienen met crypto? Download het gratis ebook met 12 tips!

Ja, ik ga akkoord. Hiermee ontvang ik ook regelmatig waardevolle tips!

Bekijk snel

Manieren om geld te verdienen aan crypto trading

Een groot deel van de mensen die in crypto zit, zit erin voor het geld. Er zijn veel verschillende manieren waarop je met cryptocurrency's geld kan verdienen. Je kan hierbij denken aan minen, staken, masternodes, bloggen op Steemit, et cetera. De meeste mensen houden hier zich echter niet mee bezig en focussen zich alleen op het kopen en verkopen van cryptocurrency's. Deze mensen zijn onder te verdelen in drie verschillende groepen, van minst winstgevend naar meest winstgevend.

  1. De HODL'ers.
  2. De kopers en verkopers
  3. De Bitcoin shorters

De HODL'ers

De HODL'ers durven het niet aan om te verkopen, omdat ze bang zijn dat hun cryptomunt precies de lucht in schiet wanneer zij verkocht hebben. HODL is een variant op "hold", wat staat voor het aan blijven houden van de cryptocurrency. Er wordt ook wel gezegd dat HODL staat voor "Hold On for Dear Life". 

Een andere reden waarom HODL'ers weigeren om hun favoriete cryptocurrency''s te verkopen, is dat ze het niet de moeite vinden, omdat ze ervan uitgaan dat op de lange termijn hun investering vele malen meer waard zal worden. Als je in deze groep zit, loop je echter het risico om flinke verliezen te lijden als je het verkeerde moment instapt. Zij hebben bijvoorbeeld minstens 70% verlies gemaakt van december 2017 tot nu (september 2018).

De kopers en verkopers

De kopers en verkopers, ook wel spot-traders genoemd, zijn de mensen die cryptocurrency's kopen en ze later weer met winst verkopen. Deze groep kan ongelooflijk veel geld verdienen in de volatiele cryptomarkt. De meest succesvolle spot-traders hebben bijvoorbeeld Bitcoin gekocht toen het nog maar 200 dollar was en deze weer verkocht toen het de 19.000 dollar aantikte. Nu wachten zij op het nieuwe dieptepunt (als deze al niet geweest is) om van de winst weer meer Bitcoins te kopen. Hierdoor is hun portfolio-waarde in dollars weliswaar hetzelfde gebleven, maar hun waarde in Bitcoin is flink gestegen.

De Bitcoin shorters

De echte winnaars zijn echter de mensen die zowel hun Bitcoins verkocht hebben voor 19.000 dollar als Bitcoin geshort hebben voor deze prijs. Hierbij hebben ze het voor elkaar gekregen om hun portfolio-waarde in zowel Bitcoin (door te verkopen) als in dollars (door te shorten) te doen laten stijgen. De meeste succesvolle traders verdienen dan ook het meeste geld in tijden van een "bear market", dus wanneer de prijzen dalen. Het is daarom belangrijk om ook goed te worden in het short gaan op Bitcoin.

Meer geld verdienen met crypto? Download het gratis ebook met 12 tips!

Ja, ik ga akkoord. Hiermee ontvang ik ook regelmatig waardevolle tips!

Wat is short gaan of Bitcoin shorten precies?

Short gaan op Bitcoin of Bitcoin shorten betekent in feite dat je Bitcoins verkoopt die je eigenlijk niet in bezit hebt. Je leent als het ware een (deel van een) Bitcoin van iemand en deze geef je later weer terug.

Op het moment dat je Bitcoin short, verkoop je dus Bitcoin om het vervolgens op een later tijdstip weer (hopelijk goedkoper) terug te kopen. Dit is de verkeerde volgorde, want hoe kan je Bitcoins verkopen die je niet bezit? Om Bitcoin te kunnen shorten, is het dus nodig om de Bitcoin te ‘lenen’. Wellicht klinkt dit nog een beetje vreemd voor je, dus laten we een voorbeeld erbij pakken.
Stel op 17 december 2017, tijdens de piek van de bubbel, had jij door dat deze snelle stijging van Bitcoin niet zo door kon gaan en dat een ommekeer van de trend onvermijdbaar was. Jij had dit dus een perfect moment gevonden om short te gaan op Bitcoin. In dat geval had je Bitcoins van iemand kunnen lenen en deze direct kunnen verkopen voor $19.000,-. Je had dus meteen lekker kunnen cashen. Het is echter wel de bedoeling dat je deze Bitcoins weer op een later tijdstip teruggeeft aan degene van wie je ze geleend hebt.

Je bleek er gelukkig goed aan gedaan te hebben om de Bitcoins te verkopen, want de prijs is daarna hard gedaald. In september besluit je de Bitcoin weer terug te kopen voor $6000,-. Deze Bitcoin geef je weer terug aan degene van wie je het geleend hebt en jij hebt mooi een winst gemaakt van $13.000,- (!), terwijl de koers daalde! 

Dit lijkt allemaal heel ingewikkeld en sommige mensen zijn ook groot tegenstander van lenen. Echter, kan je heel eenvoudig en veilig short gaan via BitMEX, mits je je risico’s wel inperkt. Laten we meteen kijken hoe je op Bitcoin short kan gaan.

Hoe kan je short gaan op Bitcoin?

Voordat we dit uitgebreid gaan uitleggen, krijg je eerst een korte samenvatting te lezen van de stappen die je gaat nemen om short te kunnen gaan op Bitcoin op BitMEX.

  1. Meld je hier gratis aan bij BitMEX
  2. Druk bovenin op "Account".
  3. Klik in de linkerbalk, bijna bovenin, op "Deposit".
  4. Kopieer het Bitcoinadres dat je onder de QR-code ziet staan.
  5. Maak via deze link een gratis account aan op Litebit.
  6. Klik Bitcoin aan en vul het formulier in om BTC te kopen.
    Bij "Ontvangstadres" vul je het zojuist gekopieerde "Bitcoinadres" in.
  7. Wacht totdat de bestelling op BitMEX staat.
  8. Ga op BitMEX links bovenin naar "Trade".
  9. Vul het aantal Bitcoin contracts in dat je wilt shorten.
  10. Klik op Sell/short.

Zo simpel is het! Maar dan zijn we er nog niet. Als je echt geld hiermee wilt verdienen, is het verstandig om goed te begrijpen wat je doet. Je komt namelijk nogal wat dingen tegen die wellicht lastig zijn voor een eerste keer Bitcoin shorten. Als je nog helemaal geen ervaring hebt met traden, is het goed om eerst onze crypto-trading-artikelen te lezen. 

Voor het gemak gaan we ervan uit dat het je gelukt is om Bitcoins op je BitMEX-account te krijgen. Mocht je niet precies weten hoe je dit doet, dan kan je ons crypto-kopen-artikel lezen. Hierin staat uitgelegd hoe je jouw Bitcoin op Binance krijgt, en dit werkt hetzelfde als voor BitMEX.

Short gaan op Bitcoin - uitgebreide uitleg

Bitcoin shorten is heel simpel. Zoals op onderstaande afbeelding te zien is, hoef je hiervoor alleen naar "Trade" te gaan en in de linkermenu op "Sell/Short" te klikken. Het voorbeeld hieronder laat zien hoe eenvoudig dit is.

Image
Voorbeeld dat laat zien hoe eenvoudig het is om short te gaan op Bitcoin op BitMEX.

 

Je krijgt dan een pop-up in beeld en als je hier op "Sell" klikt dan is het je al gelukt! Uiteraard wil je ook weten wat je precies doet en hoe je dit op de lange termijn winstgevend kan doen. Daarvoor is het handig om ook wat meer van de pop-up te begrijpen.

Image
Op deze afbeelding staat op de pop-up van BitMEX met cijfers aangegeven welk onderdeel we precies waar bespreken. Op deze manier snap je precies wat je doet als je short gaat op Bitcoin.

Op deze printscreen hebben we alles met een cijfer aangegeven en hieronder zullen we verder uitleggen wat alles is:

  1. Contracts
  2. Leverage
  3. Order Value en Cost
  4. Positizion Size After Execution
  5. Mark Price
  6. Estimated Liquidation Price
  7. Mark Price / Est. Liquidation Price

1. Contracts

In het voorbeeld hierboven hadden we het erover dat je een Bitcoin als het ware leent en direct verkoopt. Dit legden we op deze manier uit, omdat het zo eenvoudiger was om te begrijpen, maar het is niet exact wat er gebeurt. In feite ben je niet aan het handelen in daadwerkelijke Bitcoins, maar in derivaten, ofwel contracten. Dit worden bij BitMEX ook wel "Perpetual Contracts" genoemd. Dit zijn in feite een soort Futures Contracts. En Futures Contracts zijn op hun beurt weer een overeenkomst om een grondstof, valuta of ander instrument in de toekomst te kopen of te verkopen. Je spreekt dus in dit contract af dat je in de toekomst met dit contract een Bitcoin kan kopen of verkopen in plaats van dat je daadwerkelijk een Bitcoin koopt of verkoopt.

Perpetual Contracts werken net even anders. De grootste verschillen met Futures contracts zijn dat:

  • Perpetual contracts geen vervaldatum of schikking bevatten. Deze kunnen dus tot in oneindigheid blijven bestaan.
  • Perpetual contracts een mimische spotmarkt nabootsen. Hierdoor ligt de prijs ervan dichterbij de onderliggende referentie-indexprijs dan bij Futures Contracts. 

Perpetual contract betekent naar het Nederlands vertaald dan ook eeuwigdurend contract. In de praktijk zal dit contract hoogstwaarschijnlijk nooit een eeuwigheid duren, doordat BitMEX het contract automatisch beëindigt als je niet genoeg geld meer op je rekening hebt om je verlies te kunnen betalen. Mocht je in de plus zitten en nooit zelf de moeite nemen om het contract stop te zetten, dan kan het in de praktijk wel voor eeuwig duren.

De waarde van een Bitcoin-contract is op BitMEX altijd gelijk aan een dollar. Als je 1000 contracten koopt, kost dit je dus 1000 dollar. 

2. Leverage

Leverage is een mooie extra feature waar je een hoop geld mee kan verdienen, maar ook zeker een hoop mee kan verliezen. Als je nog geen ervaren trader bent, dan is dit zeer gevaarlijk en de meest eenvoudige manier om jezelf volledig blut te spelen. Simpel gezegd kan je met 10x leverage 1 Bitcoin kopen voor 10% van de prijs. Hoe werkt dit dan precies en wat is de adder?

Image
Leverage betekent hefboomwerking. Deze afbeelding laat zien hoe zo'n hefboom in feite hetzelfde werkt als leverage werkt.

Leverage betekent "hefboomwerking". In feite kan je met weinig geld 10 keer zoveel verdienen als zonder leverage. Laten we zeggen dat een Bitcoin 6100 dollar waard is en dat we 1 BTC willen kopen. De grootte van je trade is dan 6100 dollar. Dankzij leverage hoef je echter niet 6100 dollar in te leggen, maar slechts 1/10e daarvan. Als je 10x leverage gebruikt, hoef je dus maar 610 dollar in te leggen, terwijl je wel een trade aangaat ter waarde van 6100 dollar. Stel je zou 50x leverage doen, dan zou je maar 122 dollar hoeven in te leggen. Hoe meer leverage je gebruikt, hoe minder geld je riskeert om te verliezen.

We horen je al hardop denken "voor niets gaat de zon op" en dat klopt. De andere kant van de medaille is dat hoe meer leverage je gebruikt, hoe groter de kans ook is dat je daadwerkelijk je inleg verliest. Dus hoe meer leverage, hoe minder geld je riskeert, maar hoe groter de kans dat je dit geld wel verliest. Onderstaande afbeelding met uitleg kan hier wellicht meer duidelijkheid in scheppen.

Image
Deze afbeelding laat een schema zien met alle mogelijkheiden van leverage wanneer je short gaat op Bitcoin op BitMEX. Aan de linkerzijde zie je de mogelijkheden met 10x Leverage en aan de rechterzijde de mogelijkheden met 5x leverage.

Aan de linkerzijde van de afbeelding zie je een trade met 10x leverage en aan de rechterzijde zie je een trade met 5x leverage. Met geel zijn de grootste verschillen qua risico aangegeven.

Let op dat in dit voorbeeld geen rekening wordt gehouden met de handelfees die je betaalt aan BitMEX. Te zien is dat elke procent omhoog of omlaag keer 10 gaat bij 10x leverage en keer 5 bij 5x leverage. Dat betekent dat je winsten dus keihard omhoog kunnen gaan, maar je verliezen helaas ook.

Stel jij denkt dat Bitcoin omlaag zal gaan vanaf de 6100 dollar en voor deze prijs Bitcoin short met 10x leverage, dan ben je al ingelegde geld kwijt als Bitcoin 10% stijgt naar de 6710 dollar. Het maakt dan niet uit als de prijs van Bitcoin hierna alsnog ter aarde stort. Als je Bitcoin had geshort met 5x leverage, dan had de prijs nog naar 7230 dollar kunnen stijgen (20%) voordat je al je ingelegde geld kwijt was geweest. Aan de andere kant had je wel twee keer zoveel kunnen verdienen met 10x leverage. Als Bitcoin naar de $4880 dollar was gezakt en je had je perpetual contract op dat moment verkocht, dan had je bij 10x leverage $1220,- verdiend, terwijl je met 5x leverage 'maar' $610,- winst had gemaakt. 

Je ziet dus dat het erg verleidelijk is om met veel leverage te traden, maar dat het ook erg gevaarlijk is. Je kan heel snel veel geld hierdoor verliezen.

3. Order Value en Cost

Bij "Order Value" wordt de waarde van je order weergegeven en bij "Cost" de kosten van je order. De waarde van je order is altijd het bedrag dat je inlegt. Als jij één contract koopt, dan is de waarde van je order 1 dollar, weergegeven in Bitcoin. De kosten hoeven echter niet hetzelfde te zijn. Als jij namelijk een order doet ter waarde van 1 Bitcoin, met een leverage van 10x, dan kost dit je maar 0,1 Bitcoin. De waarde blijft echter hetzelfde, want je hebt hierdoor wel je liquidation price verlaagd (in het geval je Bitcoin short). 

4. Positizion Size After Execution

Position Size After Executions staat voor de waarde van je positie nadat je de order hebt uitgevoerd. Je position size is de grootte van je totale positie. Als jij dus 1000 contracten van Bitcoin short, dan betekent dit dat de grootte van je positie naar -1000, ofwel min 1000, gaat. Als jij 1000 contracten van Bitcoin koopt, dan gaat je position size logischerwijs naar (+)1000. Als je al 500 contracten had gekocht en hierna 1000 Bitcoin contracten short, dan gaat je position size naar -500 (500 - 1000). 

5. Mark Price

De mark price is de huidige marktwaarde van Bitcoin op het moment dat je de order doet plus de extra fees die BitMEX rekent voor "unrealised PNL" en het automatisch uitvoeren van je "Liquidation". PNL staat voor "Profits 'N Losses" en unrealised PNL is de huidige winst en verlies van alle openstaande posities. Het automatisch uitvoeren van je liquidation is belangrijk, omdat dit een limiet zet op wat je kan verliezen met het openen van shorts. Je maximale verlies is nu 100%, maar zonder liquidation price had dit tot in de oneindigheid kunnen oplopen. 

6. Estimated Liquidation Price

Van de estimated liquidation price heb je al een voorbeeld kunnen zien bij de afbeeldingen bij punt 2 over "Leverage". Mocht je dit nog niet gelezen hebben, dan is het verstandig dit eerst te lezen. Estimated liquidation price staat voor de geschatte prijs van Bitcoin waarbij je jouw volledige positie verliest. Als jij bijvoorbeeld Bitcoin short op 6100 dollar met 10x leverage, dan is je geschatte liquidation price 6710 dollar. Dit betekent dat als Bitcoin boven de 6710 dollar komt, jij je gehele positie verliest en dus al je ingelegde geld voor deze trade kwijt bent.

Hoe lager je liquidation price (bij het shorten van Bitcoin), hoe groter de kans is dat je al je geld voor deze trade verliest. Hoe hoger de liquidation price, hoe kleiner de kans is dat je verliest. Bij erg weinig leverage, kan het jaren duren voordat je liquidation price gehaald wordt, ookal is je trade verliesgevend.

7. Mark Price / Est. Liquidation Price

De Mark Price / Est Liquidation Price laat het percentage zien dat Bitcoin dient te stijgen voordat je positie geliquideerd wordt vanaf de huidige prijs. Dit percentage is belangrijk om je risk en return uit te rekenen.

Conclusie

Ondanks dat het wellicht veel informatie voor je is in dit artikel, is dit nog maar een zeer korte uitleg over het short gaan op Bitcoin en wat je er allemaal mee kan. De risico's die ermee gepaard gaan, voornamelijk met leverage, zijn groot en daar kan een heel artikel of zelfs boek op zichzelf over geschreven worden.

Wel is het duidelijk dat het belangrijk is om het short gaan op Bitcoin in je skill set op te nemen als je geld wilt verdienen met crypto trading. Het is vervelend als je alleen in tijden van een bull markt (stijgende trend) geld kan verdienen met cryptocurrency's. Bovendien is vaak veruit het meeste geld te verdienen tijdens de dalende trends.

In dit artikel hebben we short gaan met BitMEX uitgelegd. Tegenwoordig kan je ook short gaan op Binance. Sinds Binance dit aanbiedt, openen wij voortaan onze shortposities op Binance. We vinden dit platform eenvoudiger in gebruik.

Mocht je nog vragen hebben over dit onderwerp, vraag ze dan vooral in ons Crypto Forum!

Meer geld verdienen met crypto? Download het gratis ebook met 12 tips!

Ja, ik ga akkoord. Hiermee ontvang ik ook regelmatig waardevolle tips!

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.