Kleine en grote walvis in de oceaan

Wallet Investigator - volledige handleiding

DeFi is het voorbije jaar explosief gegroeid maar blijft zich nog steeds aan een indrukwekkend tempo verder uitbreiden. Dit nieuwe financieel systeem is nog steeds niet gemakkelijk om volledig te vatten. Wat is nu het investeren waard en wat is dit niet? In deze post kijken we naar een tool Wallet Investigator die ons een manier biedt om beter inzicht te krijgen op de money flow van de dikste wallets op de Ethereum blockchain.

Foto header: Melissaf84/Shutterstock

Bekijk snel

https://youtu.be/-Wcrx5p4uyQ

Wat is wallet investigator?

De Wallet Investigator, ontwikkeld door @FiberChris, stelt DeFi data and transacties van de top wallets op de Ethereum Blockchain grafisch voor. Hiermee kan een marktanalyse worden gedaan op basis van houders van een bepaalde munt. Men kan met andere woorden meekijken in de portefeuille van whales in gedecentraliseerde wereld.

Publieke blockchains, zoals de Ethereum blockchain, hebben nog steeds een gebrek aan privacy door hun transparant karakter. Deze transparantheid, kenmerkend voor blockchain-technologie, maakt het mogelijk elke transactie te registreren en toegankelijk te maken voor iedereen die geïnteresseerd is. Op het Ethereum netwerk werden daar bovenop ook talloze applicaties en miljoenen tokens gebouwd. Dit geeft ons dus nog meer informatie over het doen en laten van deelnemers in dit financiële netwerk.

Met de komst van DeFi, zijn er massaal veel mogelijkheden om geld te laten werken en vast te zetten in de zoektocht achter yield. Op welke manier dit gebeurt en welke strategieën worden gehanteerd hangt af van de portfolio beheerder. Toch kunnen we ervan uitgaan dat sommige beheerders over betere informatie beschikken dan anderen.

DeFi whales, zijn naast Bitcoin whales, marktparticipanten die een gigantisch groot aandeel munten in het bezit hebben. Doordat ze zoveel aandeel hebben, zijn ze in staat om de markt te beïnvloeden. Het is voor de kleinere traders, die een pak minder kapitaal hebben dan deze whales, mogelijk om het gedrag van grote vissen te kopiëren en hun strategieën na te bootsen.

Image
Boekhouding met vergrootglas
Echoevg/Shutterstock

 

Door elke actie letterlijk op te volgen van de whale wallets, merken we dat bijvoorbeeld whales, tijdens een correctie grote hoeveelheden van een bepaald token accumuleren. Waarom zouden ze dit doen? Hebben ze misschien meer of betere informatie dan de man in de straat?

Het is werkelijk nog nooit zo gemakkelijk geweest om grote marktdeelnemers te volgen in hun beslissingsproces en het principe "Follow the smart money” toe te passen.

Het zou vanzelfsprekend moeten zijn dat de DeFi whales niet in het ongewisse leven en er zich van bewust zijn dat anderen toekijken en hun strategieën proberen te kopiëren.

Where the money goes, the information flows

Naast veiligheidsoverwegingen gaan adressen met een gigantisch aandeel aan tokens hun motieven niet zomaar te grabbel gooien aan alle oplettende kijkers. Zo zal het voordeel om winst te maken snel verzadigen wanneer iedereen dezelfde strategie toepast. Dit is iets wat ook whales niet graag ervaren. We kunnen vaststellen dat de typische whale niet één adres voor zijn kostbare fondsen heeft maar beschikt over 10 tot 50 verschillende Ethereum adressen waarover hij zijn kapitaal verdeelt.

Dit betekent dat gebruikers die de transacties volgen slechts een paar van hun strategieën zouden kunnen nabootsen. Een investeerder die één adres volgt zal één ding doen, terwijl een andere investeerder die een ander adres volgt een totale andere strategie zal toepassen.

Maar niet alleen het toepassen van verschillende strategieën zal de kleine vis mogelijks tegenvallen. Het kapitaal waar de whales met spelen is ook verschillend en zal dus nog een extra struikelblok kunnen zijn voor investeerders die denken gemakkelijk in de voetsporen van hun grote rolmodellen te treden. Het beschikken over informatie is dus niet voldoende.

Maar hoe komt men aan informatie over deze giganten in de crypto wereld? Deze vraag stelde een slimme coder @Fiberchris zich ook af. Hierop ontwikkelde hij de ingenieuze tool: Wallet Investigator. Die aan de hand van de gratis API’s van onder meer CoinMarketCap, Bloxy, Bitquery, Coingecko en Ethplorer gegevens verzamelt over hoe de portefeuille van top wallets zijn ingedeeld.

Hoe werkt wallet investigator?

Een zoekopdracht kan gemakkelijk uitgevoerd worden door in de zoekbalk de naam van een token, symbool of contract adres in te vullen. Wanneer men naar een gewenst token zoekt zal dit bij het ingeven meestal worden aangevuld en onderaan verschijnen. We zullen in dit voorbeeld Chainlink (LINK) van naderbij bekijken.

Zoek op naam:
Zoek op contract adres. (Dit is handig voor munten die nog niet zijn toegevoegd aan de CoinmarketCap):
De knop rechtsboven de zoekbalk zal een lijst bevatten met de meest populaire munten die recentelijk werden opgezocht.

Wanneer men de keuze heeft gemaakt zal de applicatie de gegevens ophalen uit de gekoppelde databanken. Let op! Dit kan enkele ogenblikken duren omdat de data moet worden opgevraagd voor elk van de top 1000 wallets van het desbetreffende token. Een zoekopdracht duurt gemiddeld 45s tot 2min.

In dit voorbeeld worden de meest voorkomende munten, die naast LINK, gehouden worden door de top 1000 Chainlink
(LINK) wallets, grafisch voorgesteld. We herkennen dat deze top wallets op het moment van schrijven, ook in het bezit zijn van stablecoins zoals BUSD, USDC, USDT. Maar hiernaast ook aandeel hebben in volatielere tokens zoals Uniswap (UNI), OmiseGo (OMG) & Basic Attention Token (BAT).

Omdat het niet altijd interessant is om te investeren in een stablecoin, kunnen we de stablecoins wegfilteren. Dit kan men doen door op de grafieken van BUSD, USDC, USDT en DAI te klikken.

Op deze manier kan men een overzicht krijgen van hoe top houders zich opstellen naar andere protocollen.
Wanneer men een nieuwe zoekopdracht wil starten kan men gemakkelijk het huidige token verwijderen door op het x symbool te klikken en vervolgens zo de gegevens die overeenkomen te verwijderen.

Wanneer men de cursor boven de staafdiagram laat zweven zullen voor elke geselecteerde grafiek meer details verschijnen. Zo ziet men de totale hoeveelheid van de tokens die deze wallets beheren en de geldende marktwaarde.

Men kan nauwkeuriger op zoek gaan naar wallets door te klikken op de staaf. Hierna kan men op de 3 gestapelde puntjes klikken en krijgt men een overzicht van de grootste Chainlink (LINK) wallets die deze munt ook in hun bezit hebben.

Door op de pijl te klikken word je naar EtherScan
doorgeleid waar je alle transacties van deze whale nauwkeurig kunt bekijken.

Wat is er beter dan één zoekopdracht? Twee zoekopdrachten. Men kan dus ook meerdere zoekopdrachten ingeven waardoor gegevens van de gezochte tokens worden gecombineerd. Zo kan men bijvoorbeeld in de databanken gaan zoeken achter gegevens van de grootste Chainlink (
LINK) en Curve (CRV) wallets.

Op het moment van schrijven zien we dat de grootste holdings van de top LINK & CURVE wallets naast de stable coins de tokens
KuCoin Shares (KCS), Crypto.com (CRO) en Uniswap (UNI) zijn.

Zo kan men uit dit voorbeeld afleiden dat sommige tokens voor het merendeel bezit worden door de  top Chainlink (LINK) & Curve (CRV) wallets. Dit kan voor sommigen een rustgevend gevoel opwekken. Of dit gevoel terecht is, is natuurlijk nooit zeker.

Sorteringstool

Door op de symbolen linksonder de staafdiagram te klikken kunnen we de grafische gegevens op verschillende manieren gaan sorteren. Hieronder een woordje uitleg.

Sorteren op totale waarde die top wallets bezitten.

Sorteren op bezitspercentage (totale waarde bezit/marketcap).

Sorteren op aantal portefeuilles die deze munt in bezit hebben.

Samenvoeging van waarde en aantal portefeuilles: D.w.z. dat de gegevens van de waarde en portefeuille telling gecombineerd en genormaliseerd worden waardoor de gegevens beter vergelijkbaar worden. Deze samenvoeging (aggregate) krijgt de voorkeur bij het analyseren van de top wallets.

Verandering op 24u: Dit toont de procentuele verandering in het bezit in de afgelopen 24 uur.

Verandering op 7u: Dit toont de procentuele verandering in bezit in de afgelopen 7 dagen.

Waarbij een groene balk wijst op dat het in bezit is toegenomen de laatste X-aantal tijd. Dit geeft dus een beeld wat de top wallets aan het accumuleren zijn.

Terwijl een rode balk wijst op wat in bezit is afgenomen de voorbije X-aantal tijd. Dit geeft een beeld wat de top wallets niet meer willen en dus verkopen.

Omgekeerde wijziging: Door op de tegengestelde richting pijltjes te klikken zullen gegevens voortgekomen uit één van de sorteeropties van richting veranderen. Dit is vooral nuttig in combinatie met de sorteeroptie ‘verandering op 24u/7d’ en kan men zien welke munten wel of niet meer in smaak vallen.

Filter tool

Tenslotte kan men de gegevens van de tokens nog verder filteren op basis van de market cap.

Alles: Hier zal dus niets worden gefilterd.

< $500M: Toon alleen munten met een market cap lager $500 miljoen.

< $100M: Toon alleen munten met een market cap lager $500 miljoen.

en zo verder...

Op deze manier kan men de tokens met grote market caps eruit filteren en meer focussen op de kleinere tokens met een lage market cap.

Mode

De standaardmodus ofwel ‘volg’ modus (geel) geeft meer informatie over welke munten de top wallets in bezit hebben naast de opgezochte munt. Wanneer men wilt weten wat de grootste holdings zijn van top wallets, zou men deze modus kunnen gebruiken. Dit is vooral nuttig bij het inkijken van tokens met een hogere market cap.

De alternatieve modus ofwel ‘onderzoek’ modus (paars) geeft meer informatie over wie de munt bezit die men heeft opgezocht. Wanneer men wil weten wie de grootste houders zijn van een willekeurig token kan men deze modus gebruiken. Dit is vooral nuttig bij het inkijken van munten met een lagere market cap.

Bijvoorbeeld, wanneer men zou zoeken naar Chainlink (LINK), zou de ‘volg’ modus ons laten zien welke tokens worden gehouden door de top Chainlink (LINK) wallets. Terwijl aan de andere kant de ‘onderzoek’ modus zou laten zien hoeveel Chainlink (LINK) wordt gehouden door de top wallets van andere tokens.

Hoe deze tool FUD & FOMO kan temperen?

De tool kan helpen om meer informatie te vergaren over nieuwere tokens die niet bij het grote publiek gekend zijn. Bijvoorbeeld, je vindt een token met een lage market cap die geweldig lijkt. Men gaat met behulp van deze tool verder inspecteren en komt tot de conclusie dat geen enkele van de grote wallets deze munt bezitten. Is het wel degelijk de munt die je voor ogen hebt? Het zou alleszins een aanzet kunnen zijn om eventueel verder te onderzoeken en je FOMO te temperen.

Omgekeerd kan het ook helpen in de strijd tegen leugens en FUD. Zo worden sommige tokens regelmatig de grond in geboord. We kunnen nu gaan verifiëren of dit correct is of volledig misplaatst is. In de geschiedenis werd Bancor (BNT) verschillende keren door het slijk gehaald. Wanneer we met behulp van de wallet investigator Bancor (BNT) van nader bekijken, zien we dat BNT in grote hoeveelheden wordt gehouden door top Chainlink (LINK) en Yearn.Finance (YFI) portefeuilles. Iets wat deze verhalen omtrent Bancor (BNT) ineens minder credibiliteit gunt.

Deze tool kan dus een aanvullende meerwaarde zijn bij het bepalen van ‘gerechtvaardigde’ positieve of negatieve narratieven over een token.

Wat zijn de limieten van de tool?

De tool is gemaakt voor de gegevens te traceren op de Ethereum blockchain en zal dus geen tokens vinden op Binance Smart Chain (BSC), Polygon, Solana,...

Ook al is de data dat voortkomt uit zoekopdrachten historisch correct, wil dit niet zeggen dat men een blindelings vertrouwen moet hebben in wat de gegevens laten zien. Zo zien we bijvoorbeeld dat veel top Chainlink (LINK) wallets tokens hebben zoals OmiseGO (OMG) & Basic Attention Token (BAT) die ook in het jaar 2017/2018 ontwikkeld werden. Dit wil dus niet per sé zeggen dat deze tokens nog steeds relevant zijn.

Technische gegevens

Gegevens worden vanaf een een bepaalde drempelwaarde uitgesloten.

De applicatie hanteert als drempelwaarde wanneer de geaggregeerde waarde van het bezit onder de $10k is of het aantal portefeuilles lager is dan 5.

Ook zullen recente zoekopdrachten opgeslagen worden in het cachegeheugen en worden hier bewaard voor 1 uur. Dit zal het herhaaldelijk laden vlotter maken.

Conclusie

De gratis tool Wallet Investigator geeft ons een nauwkeurig inzicht van hoe de portefeuilles van DeFi whales zijn ingedeeld op de Ethereum blockchain. Hiermee kunnen we een analyse maken over welke munten naast een geselecteerde munt deel uitmaken van de portfolio beheerders die de kracht hebben om markten te bewegen.

Toch is het letterlijk kopiëren van whales geen zekerheid op succes en zou deze tool een aanvulling moeten zijn op andere analyses alvorens te investeren.

Naast whale spotting wordt het nu ook mogelijk om claims vanuit de crypto wereld te gaan verifiëren en het principe Don’t trust verify! letterlijk te gaan toepassen.

Hopelijk is het duidelijk hoe je met deze tool op whale spotting kunt trekken. Indien je meer interesse hebt of met vragen zit na het lezen van deze blog, kom dan zeker naar de AllesOverCrypto Facebookgroep. Hier kan je samen met onze community meer leren over de fascinerende wereld van crypto.


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.